Pozitív változás, akár az iskolában is

2019.07.21. 07:30

Jól jöhet az önvédelem – Kovács Ildikó hét okot is fölsorolt, miért lehet hasznos sport

A nyár esetleg arra is alkalmas lehet, hogy a nagyobb gyermek valamilyen harcművészetet sajátítson el, esetleg önvédelmet tanuljon.

FMH

A technika elsajátításával magabiztosabb lehet a fiatal Fotó: stock

Egy önvédelmi szakértő, Kovács Ildikó hét okot is fölsorolt, amelyek miatt egy önvédelmi oktatáson való részvétel hasznos sport lehet. Azon túl, hogy javítja a fizikai kondíciót és az állóképességet, az elsajátított tudás a krízishelyzetekben is a gyerek segítségére lehet. Az önvédelmi oktatáson a gyakorlat mellett elméleti tudást is kapnak a fiatalok, így szóbeli és fizikai atrocitás esetén is eredményesen meg tudják magukat védeni. Azoknak, akik szeptembertől egyedül közlekednek az otthonuk és az iskola között, ez különösen jól jöhet.

A gyerekek megtanulhatják, miként kell a leghatékonyabban segítséget kérni, vagy hogyan tudnak egyszerűen, de eredményesen beavatkozni, ha a környezetükben bántalmaznak valakit.

Az önvédelmi oktatások során igazoltan javul a fiatalok döntéshozatali képessége, gyorsabban, határozottabban cselekszenek, ez pedig az életük más területein, így iskolai teljesítményükben is pozitív változást eredményezhet.

A technika elsajátításával magabiztosabb lehet a fiatal Fotó: stock

Mivel az edzések során a támadási szituációkat és azok elhárítását jobb és bal oldalra egyaránt gyakorolják, jelentős mértékben javul az egyensúlyérzék. A technikák gyakorlása közben mindkét agyfélteke dolgozik, amely hosszú távon szintén az iskolai teljesítmény növekedését eredményezheti.

A fiúknál kialakulhat egy magabiztos, oltalmazó, segítő magatartás, amely felnőttként is megmaradhat. A lányoknál a támadási helyzetek gyakorlásával nemcsak határozott, tudatos fellépés alakul ki, hanem olyan megelőző látásmód is, amely megakadályozza például azt, hogy később bántalmazó párkapcsolatba kerüljenek.

Ezeken túl a fiatalok pontosan tudni fogják, mire képes a testük, miben ügyesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában