Nyári tábor

2018.07.04. 08:30

Játék közben a környezettudatos életmódra tanítják a gyerekeket Ráckeresztúron

A Petőfi Sándor Általános Iskola napközis táborának lakói önfeledten játszanak, s közben észrevétlenül különféle, a környezetvédelemmel, a tudatos életmóddal kapcsolatos ismereteket sajátítanak el.

Gajdó Ágnes

Sokat játszanak, de ismeretterjesztő filmeket is néznek, beszélgetnek a környezettudatos életmódról

Fotó: Gajdó Ágnes

Az elsős és másodikos diákok a levegővel ismerkedtek meg közelebbről, a negyedik és hatodik osztályosok pedig a tűzzel „játszanak”. Egy héten át minden az adott téma körül forog: miért létfontosságú a levegő, hogyan lehet tüzet gyújtani, melyek az égés feltételei, miért kell odafigyelni a környezetszennyezés veszélyeire. Mindezt egy pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően valósítják meg. A tábor vezetője, Drozdikné Nagy Ágnes Tünde tanító avatott be a részletekbe:

– Az alprojekt célja, hogy élményalapú, nyitott nevelési-tanulási környezetben megvalósuló programok kidolgozásával és támogatásával járuljon hozzá a köznevelés minőségének javításához. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy-egy adott témához kapcsolódóan állítjuk össze a tábor programját. Nagyon sokat játszunk, de ismeretterjesztő filmeket is nézünk, és beszélgetünk a környezettudatos életmódról. Kirándulunk is, legtöbbször tömegközlekedési eszközök igénybevételével. A kicsikkel a Hősök terét kerestük föl a fővárosban, a nagyobbakkal a Gellért-hegyet hódítottuk meg.

Sokat játszanak, de ismeretterjesztő filmeket is néznek, beszélgetnek a környezettudatos életmódról
Fotó: Gajdó Ágnes

Belefér vajon a tematikába a kidobó és a partizánfogó is? – kérdeztük.

– Természetesen! A projekt hetven százalékban írja elő a földolgozásra szánt anyagot, ám a foglalkozások témájának harminc százalékát én határoztam meg. A gyerekek rajzolhattak, virágot ültethettek, s aki már kicsit unta a rajzfilmeket, átmehetett a könyvtárba nézelődni, kölcsönözni. A nap végén kidobót, partizánfogót is játszhattak a gyerekek. Segítőim, Gajdó Tímea, Győrfi Mónika és Pető Éva nagyban hozzájárultak a tábor sikeréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában