A paksi beruházás komoly lendületet ad

2019.09.26. 07:00

Ismét lesz fürdőélet Vajtán

Miközben teljes egészében pályázati forrásból valósul meg a csatornaberuházás a településen, majd megújulnak a község belső útjai és járdái (mert ez fordítva több mint észszerűtlen lenne), Vajtán egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy rövidesen felébred tetszhalálából a hajdan jó hírű fürdő.

Tihanyi Tamás

Térmeg György negyven éve él Vajtán és azt állítja, pozitív változás kapujában áll a település Fotó: archív (Szanyi-Nagy Judit)

Fotó: FMH Archív ( SzNJ)

Nem véletlen, hogy amikor Térmeg György polgármester erre terelte a szót, fotóriporterünk szavába vágott és lelkesen idézte fel ifjúkori élményeit, amelyek emlékeivel Vajtához, az idén negyvenöt éve megnyílt, de öt éve bezárt fürdőhöz kötötték. Igaz, hogy Vajtának mindig is amolyan retró jelleget kölcsönzött a befektetés hiánya, de híres volt a fürdő vízminőségéről, tisztaságáról, és a maguk ragaszkodó módján nagyon szerették a pihenni és strandolni vágyó Fejér és Tolna megyeiek.

– Mindenkinek, aki engem ezzel kapcsolatban megkérdez, azt mondom: ha van Vajtán ingatlanja, telke, és nem kell kenyérre a pénz, akkor azt ne adja el, ha van arra lehetősége, inkább vásároljon. Mert jó néhány éven belül az ingatlanárak nálunk jelentősen emelkednek majd a fürdőberuházás miatt – szögezte le Térmeg György. A településvezető nem kertelt, amikor ezt a jövőképet összekötötte a rövidesen megkezdődő paksi beruházással.

– Ezeknek a pozitív változásoknak közük van a Paks II elnevezéssel ismertté vált építkezéshez, hiszen a rövidesen ott dolgozó sok ezer munkásnak méltó és kulturált körülményeket, tartalmas pihenést jelentő szabadidős elfoglaltságot kell biztosítani. Erről kormányzati szinten döntöttek.

Vajtán a legtöbben biztosak abban, hogy ehhez a lehető legjobb megoldást az a fürdőkomplexum biztosítja majd, amelynek kivitelezése egy időben kezdődne meg és párhuzamosan folyna a paksi építkezéssel: a két helyszín közötti távolság még harminc kilométer sincs.

– A vajtai víz kiváló adottságokkal rendelkezik, összetétele vetekszik a legjobb magyarországi gyógyvizek minőségével. Az elképzelés az, hogy a fürdő területén rekreációs-rehabilitációs központ épülne természetesen úgy, hogy az nyitott lesz a nagyközönség számára. Ráadásul a hulladékvízzel is lehet kezdeni valamit…

Térmeg György negyven éve él Vajtán és azt állítja, pozitív változás kapujában áll a település
Fotó: archív (Szanyi-Nagy Judit)

Ekkor én szakítottam félbe, s megtudtam, hogy hulladékvíznek a medencéből távozó, ám még hasznosítható, magasabb hőmérsékletű termálvizet nevezik a szakemberek.

– Azt gondolom, ezzel üvegházakat lehetne fűteni, azokban pedig olyan növények termesztéséhez teremthetnénk meg a kiváló feltételeket, mint amilyen például a minden évszakban jól eladható paradicsom, vagy annak aszalt formája.

Térmeg György meg­győződése az, hogy minden, amit a fürdőberuházással kapcsolatban (Süli János tárca nélküli miniszterrel való megbeszélése eredményeként is) kijelent, azért vállalhatja a felelősséget.

– Hiszek abban, hogy az itt és a környékben lakók kellő megfontolás után megértik, hogy milyen lehetőség kapujában állunk, s ez nem egy lufi, amit ha felfújnak, szétdurran. A jövőt csak munkával lehet felépíteni. Sokat haladtunk már ezzel a projekttel, de persze még bőven tennünk kell a megvalósítás érdekében.

Mi történik majd a határozott szándék következményeként? A paksi építkezés nyolc-tíz évig is eltart, de a vajtai fürdő egy-két év alatt elkészülhet, s attól kezdve előnyeit elsősorban a helybéliek, másodsorban az ide látogatók és a paksi beruházás dolgozói élvezhetik.

– Tudom, hogy ez így lesz, biztos vagyok abban, hogy a fürdőberuházás rövidesen megvalósul. Ezt úgy jelentem ki, hogy több mint negyven éve élek Vajtán, és talán még ennyit fogok is. Engem itt bármikor meg lehet találni, és számon lehet kérni ezt az ígéretet – jelentette ki Térmeg György polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában