Visszajár majd a vizsgadíj

2017.11.23. 14:00

Nyelvvizsga hiányában 12 ezer hallgató nem veheti át diplomáját

Nyelvvizsga hiányában 12 ezren nem kaphatják meg diplomájukat, de másnak is segítség lesz a 2018 elejétől bevezetendő új intézkedés: az első, illetve egy sikeres nyelvvizsga-bizonyítvánnyal a második nyelvből tett vizsga árát is visszaadja az állam.

Kocsis Noémi

Molnár Tamás ifjúságszakmai koordinátor és Vargha Tamás államtitkár a Kossuth utcai Új Nemzedék Központban

Fotó: Pesti Tamás

További fontos tudnivaló, hogy csak sikeres nyelvvizsgáért jár vissza annak díja. nem elég csak szóbelizni, vagy csak írásbelizni, követelmény az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte. Bár a szabályozást kiadó államtitkárság erre külön nem tért ki, de várhatóan csak a Magyarországon akkreditált nyelvvizsgákra vonatkozik majd a térítésmentesség, a külföldön letettekre nem.

2014-ben éppen az Országos Diákparlament székesfehérvári ülésén kezdeményezték a fiatalok, hogy a kormány támogassa az nyelvvizsga ingyenes megszerzését. Idén januárban a parlamenterek ismét javasolták ezt, így mára realitássá válhatott az intézkedés bevezetése – derült ki a témában szerdán délelőtt Fehérváron sajtótájékoztatót tartók szavaiból. Az eredeti szakmáját tekintve angol nyelvtanár Vargha Tamás honvédelmi államtitkár azt hangsúlyozta, nyelvtudás nélkül ma már aligha lehet boldogulni a munkaerőpiacon.

- Ehhez járul még, hogy 2020-tól változik a szabályozás, a felsőoktatásban nem kimeneti, hanem bemeneti követelmény lesz a nyelvvizsga megléte – emelte ki még.

Molnár Tamás ifjúságszakmai koordinátor és Vargha Tamás államtitkár a Kossuth utcai Új Nemzedék Központban
Fotós: Pesti Tamás

Az ingyenes nyelvvizsgáról szóló rendelet 2018. januárjától lesz hatályos és a 35 év alattiaknak nyújt segítséget. Ez azt jelenti, hogy akkor is jár a vizsgadíj-visszatérítés, ha valaki éppen a nyelvvizsga napján tölti be 35. életévét, de csak hetekkel később kapja kézhez a sikeres vizsgáról szóló dokumentumot. Komplex középfokú (B2) nyelvvizsga vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga után kapja vissza a vizsgázó a vizsgadíjat, a döntéshozó az Új Nemzedék Központokat jelölte ki arra, hogy segítsen információval eligazodni a kifizetések mikéntjéről.

Ma a vezető magyar nyelvvizsgaközpontokban 25-35 ezer forint közötti összegbe kerül egy középfokú nyelvvizsga, ezért állapították meg 34 ezer 500 forintban a visszatérítést.

Székesfehérváron napjainkban mintegy húszezren vesznek részt a közoktatásban és felsőoktatásban, miután a város vonzáskörzetéből rengeteg a bejáró diák. A Diplomás Pályakövető Rendszer országos statisztikájából az derül ki: a magyar egyetemisták és főiskolások harmada nem szerzi meg időben a diplomáját, s ennek fő oka a nyelvvizsga hiánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában