lánctalpaktól a csillagrombolóig

2018.09.23. 07:10

Ilyen volt dióhéjban a szombati Makett Show Fehérváron

Minden, ami szem szájnak ingere. Ez jellemzi a szombati, egész napos Makett Show rendezvényt Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban.

Fodor Tímea

Mindent a szemnek, semmit a kéznek

Az asztalokon felsorakoztatott makettek zömét, Magyarországon is használt (vagy épp a mai napig használatban lévő) hadi eszközök tették ki. Megtalálhattunk itt a Tigris tankoktól kezdve, a Ford T modelleken át, a Mikoyan MiG-29-ig mindent. A kiállított tárgyak többségét hosszadalmas munkával, kézzel festették meg. A Makett Show-n nem csak a hadászatnak hódoltak, találhattunk még sorok közt megbúvó Mustangot, Forma 1-es autót, Rába kamionokat, amerikai kisvárosi látképet, Star Wars-os űrhajókat és rohamosztagosokat, valamint Edison szemöldökét is ráncba szedő, villanykörtébe rejtett második világháborús repülőt.

 

Gyermekkori szenvedély

A helyszínen megismerkedtünk Béres Lászlóval és kisfiával, éppen egy U.S.S. Nimitz anyahajót készültek összerakni. Az alkotás során alkalmaztak sorjázó kést, finom csiszolóvásznat, illetve speciális makett ragasztót, festékeket. László már gyermekkora óta hódol ennek a szenvedélynek, amiben fia is követi.

Amíg László tisztította a ragasztási felületet, addig kisfia befejezte a tűzoltóautó makettjét.

A kisfiú egyébként Star Wars makettekkel és a Titanic hajó kicsinyített másával járult hozzá a kiállítási tárgyakhoz. Habár, hagyományőrzőként a hadászat sem áll távol tőle (sokat lőnek ágyúval és puskákkal), inkább marad a Csillagok Háborújánál és a Titanicnál, amiből tervez is egy könyvet írni.

 

De hogy is áll össze egy makett?

László elárulta, hogy a tökéletes varrat eléréséhez, a maketten használt ragasztót több lépcsős fokozatban kell használni. Először csak be kell kenni a kívánt felületet és megvárni, hogy a ragasztó „megolvassza” a műanyagot. Amint ez megtörtént, jöhet egy újabb réteg, és lehet egymásba illeszteni a darabokat. László egyébként 24 órás versenyek résztvevője és szervezője is. Ennek az a lényege, hogy az adott makettel 24 órán belül el kell készülni, legalább egy alap állapotig. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenki 0-24 alkot, sokszor inkább egymást cukkolják, persze csak barátilag. László szerint az ilyen versenyeknek ez a legstresszesebb része.

Önnek is van valamilyen szenvedélye? Küldje el nekünk a [email protected] címre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában