Az alap: van célunk! S van jövőnk!

2018.08.26. 11:30

Idén Székesfehérváron tartják a Katolikus Társadalmi Napokat

A szeptemberben Székesfehérváron megrendezendő Katolikus Társadalmi Napok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendezvénye.

Szanyi-Nagy Judit

A tavaly III. Bélát megformáló Hirtling István ezúttal az egyházmegyei rendezvény védnöke lesz

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A szervezők törekszenek arra, hogy minden évben más és más egyházmegye szervezze meg az eseményt, részint azért, hogy ne csak a budapesti központ kerüljön középpontba, másrészt azért, hogy az egyes egyházmegyék sajátos értékein keresztül tudják bemutatni a katolikus egyház társadalmi tanításait. Ezen a ponton persze adódik a kérdés: a Székesfehérvári egyházmegye milyen értékeket tud átadni?

– Amikor a katolikus egyház társadalmi szerepét igyekszünk bemutatni, akkor élő intézményeinket és „szolgáltatásainkat” állítjuk a nagyobb társadalom elé. Ezúttal három fő irányvonalat rajzoltunk meg: az egyház oktatási-nevelési szerepét, illetve ennek intézményrendszerét, tartalmát; az általunk végzett karitatív, szociális tevékenységeinket; valamint a művészeti, kulturális értékeinket – taglalta Ugrits Tamás püspöki tanácsos.

Ugrits Tamás atya s egyben szervező
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A „sokrétűséget” több helyszínen is megmutatják szeptember 7. és 9. között a Városház téren felállított sátrakban, valamint az egyes intézmények udvaraiban, a rendezvény keretein belül.

– Örülünk, hogy a három nap magában foglalja a szeptember 8-i Lecsófőző Vigasságot, hiszen a városban lakó polgárok várhatóan a belvároson át érkeznek a főzőversenyre, s így akarva-akaratlanul is részesei lehetnek a mi eseményünknek – fejezte ki örömét az atya. Tőle tudjuk, hogy Spányi Antal megyés püspök a vigasság elejére kilátogat majd, az atyák pedig főznek ott. Mindemellett a Városgondnokság utcán dolgozó munkatársainak a Püspöki Palotát is megmutatja a megyés püspök.

A tavaly III. Bélát megformáló Hirtling István ezúttal az egyházmegyei rendezvény védnöke lesz
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A Kaszap István-emlékévben tartandó rendezvény mottója a város díszpolgárához is köthető hitvallás: Van célunk! Van jövőnk!

– Szent István városában talán joggal gondolhatjuk úgy, a jövő keresztény értékeken, értékrenden alapul. Így az oktatási-nevelési, szociális-karitatív, művészi-kulturális munkáinkat is ezen értékek mentén kínáljuk, célt adva az embereknek – fejtette ki az atya.

A rendezvény egyik védnöke a Székesfehérvárhoz is köthető Hirtling István színművész lesz, aki – keresztény emberként, családi neveltetésének is köszönhetően – hitelesen áll a rendezvény élére. Vele készült interjúnkat a szeptember elején megjelenő Hírlap Másként című magazinunkban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában