100 perces díszőrség

2019.07.20. 07:30

Horthy-szobrot hoztak ajándékba

Ma van száz éve annak, hogy – rögzítsük – 1919. július 20-án Szegeden megszentelték a Nemzeti Hadsereg zászlaját. A sereg fővezére Horthy Miklós lett. Ez előtt tisztelegve tartott pénteken megemlékezést és 100 perces díszőrséget a Fejér Szövetség az Országzászló téri emlékműnél.

Majer Tamás

– Száz évvel ezelőtt Szegeden fogadalmat tett a Nemzeti Hadsereg, és zászlóbontással, zászlószenteléssel indította el azt a folyamatot, amely hazát és nemzetet mentett – kezdte megemlékező szavait Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke. – Sajnos a történelemkönyvekből kimarad az a történet, hogy ha ez a sereg nem fog fegyvert, ha a szegedi gazdák nem sorakoznak fel Horthy Miklós fővezér kérésére, felhívására, akkor ma Szegeden szerbül beszélnének, Sopronban talán népszavazás sem lett volna, és Észak-Magyarországon csehek és szlovákok masíroztak volna – folytatta.

A társelnök arról is beszélt, hogy az első világháború után hazánk politikai vereséget szenvedett, a beálló anarchia tetézte a bajt. Véleménye szerint tehát az 1919-ben zászlót bontó Nemzeti Hadsereg felállításának eredménye, hogy nem lett még a mainál is, a trianoni diktátum határainál is kisebb Magyarország.

Összesen tizenegy szervezet vett részt a díszőrségben Fotó: NN

Boór üdvözölte a Szegedről Székesfehérvárra érkező vendégeket. – Abból a városból jöttek, amelyik a Nemzeti Hadsereg szülőhona volt – mondta. Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke rámutatott, Szegedet anno francia csapatok szállták meg, ezután: – Alakult meg a napfény városában a Nemzeti Hadsereg – olvasott fel egy visszaemlékezést. – Ettől a pillanattól kezdve nem lehetett mást hallani a szegedi utcákon, csak hogy éljen Horthy Miklós, éljen a Nemzeti Hadsereg – folytatta.

Zetényi Csukás később azon véleményének adott hangot, hogy Szeged városában ma csak halkan lehet kiejteni Horthy nevét. A Horthy Miklós Társaság elnöke ajándékul felajánlotta Csák Attila Horthy-mellszobrát Székesfehérvár polgárainak. Boór Ferenc úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy méltó helyet találjanak az alkotásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában