Túra

2017.11.10. 07:30

Hiába a hideg és a sár, a csákvári barlang ilyenkor is vár

Hol az ősember, hol a kardfogú tigris nyomát, máskor az állítólagos vérfarkasokat kereshetjük az Óbudai Egyetem fiatal adjunktusának vezetésével. Tarsoly Péter barlangkutató a hétvégén ismét éjszakai túrára invitál.

Kocsis Noémi

Ebbe a barlangba szervez most túrát Tarsoly Péter, az Óbudai Egyetem adjunktusa (a képen pirosban). Javasolt a „játszósruha” (a sár miatt) és a fejlámpa - a kép a tavaszi túrán készült

Fotó: Kocsis Noémi

Alig 30 kilométerre a megyeszékhelytől igazi geológiai kincsekre bukkanhatunk, ráadásul rendszeresen, Tarsoly Péter barlangkutató segítségével. A fiatal szakember kitűnő vállalása ugyanis megismertetni az érdeklődőket – családokat, gyerekcsoportokat – a megye, szűkebben a Velencei-hegység és a Vértes nagyszerű geológiai sajátosságaival, ezért szinte minden hétvégén vezet e helyszínekre valamilyen érdekes túrát. November 11-én például ismét a csákvári barlang lesz a cél. Mivel éjszakai kirándulásról van szó – vérfarkasok ezúttal nem lesznek, mert túl vagyunk a teliholdas időszakon -, 18 órakor van a találkozó a 8126-os (Zámolyi út) és a 8123-as (Söréd és Csákvár közötti utak) kereszteződésében, a körforgalomnál, illetve az annak jobb oldalán lévő kamionos parkolóban. Péter a túrát játékosan 4-99 év közöttieknek javasolja (100 éveseknek már nem!), de a kisebb szintemelkedés miatt valóban idősebbeknek is ajánlott.

Ebbe a barlangba szervez most túrát Tarsoly Péter, az Óbudai Egyetem adjunktusa (a képen pirosban). Javasolt a „játszósruha” (a sár miatt) és a fejlámpa – a kép a tavaszi túrán készült
Fotós: Kocsis Noémi

A fokozottan védett Csákvári-barlang egyébként a Vértes harmadik leghosszabb barlangja. Világhírűvé a benne talált ősállatmaradványok (kardfogú tigris, barlangi oroszlán, barlangi hiéna, ősló, ősteve, őselefánt) tették. A legkorábbi emberi maradványok a paleolit korból származnak, de a barlang külső falán ókori bevésést is találni, odabent pedig csontmaradványokra és érdekes barlanglakó állatokra bukkannak a túrázók. Érdemes csatlakozni, a csákvári barlang valóban egyedi élményt jelent!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában