nehéz a hiányt pótolni

2019.03.08. 20:00

Házi- és fogorvosi praxisok: Több Fejér megyei kistelepülés is küzd a problémával

Van, ahol évtizedes gond a fogorvosi vagy a háziorvosi praxis betöltése. közben pedig idén is kiírták a motiváló letelepedési pályázatot.

S. Töttő Rita

Amennyiben a lakosságszám alapján nem sok a finanszírozás, nem vonzó a praxis fenntartása – érvelnek az érintettek

Fotó: pixabay.com

A 2019-es februári adatok sze­rint számos betöltetlen fogorvosi praxis található Fejér megyében. Legtöbb ideje Kislángon hiányzik a fogorvos, ahol 2007 szeptembere óta nincs szakember. De szintén évek óta hiányolhatják a saját fogorvost Szabadegyházán és Nádasdladányban is. Tavaly Dégen, Besnyőn és Kajászón lett üresedés, idén pedig Mór és Sárbogárd csatlakozott a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisokat felvonultató Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) listájához. A kisebb lélekszámú településeken nem újdonság a probléma, amit azonban mégsem feltétlenül érzékel a lakosság. Így van ez a „listavezető” Kislángon is, ahol helyettesítéssel oldják meg a gondot.

Pályázat: erre a célra 1,25 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre

– Kezdetek óta helyettesítéssel oldjuk meg a fogorvosi praxis kérdését. Úgy vélem, egy akkora település, mint Kisláng, ahol 2560-an élnek, nem is feltétlenül tudna eltartani egy fogorvosi szolgálatot. Éppen ezért úgy látom, hogy a helyettesítés jó megoldás, a lakosság szereti is a szakembert, aki hetente kétszer Székesfehérvárról jön ide – fogalmazott a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Rumpler Tibor polgármester.

Szabadegyházára Gárdonyból jön a helyettesítő szakember – mondta kérdésünkre Egriné Ambrus Andrea polgármester, aki hasonlóan vélekedik, mint kislángi kollégája: – Mivel a lakosságszám alapján nem sok a finanszíro­zás, ezért nem vonzó – mégis, tette hozzá a polgármester asszony, elégedettek a helyettesítő fogorvossal.

Az elmúlt években volt több olyan település Fejér megyében is, ahol a NEAK motivációs pályázatával sikerült fogorvost szerezni. Az egyik ilyen Fejér megyei településen dolgozó fogorvos – aki anonimitást kért – úgy véli, olyan alacsony finanszírozás kapcsolódik a fogorvosi tevékenységhez, amellyel éppen hogy csak ki tudja fizetni az asszisztense és a saját bérét. – Egy foghúzásért 250-300 forintot kapunk, amiből még egy zacskót sem tudnék venni…Ugyanezért a szolgáltatásért a magánrendelőben 20 ezer forintot elkérhettünk. Én ezzel csak most szembesültem – fogalmazott a szakember, aki az egészségügyi magánszférából érkezve nem számolt a finanszírozási különbségekkel. De teszi a dolgát, fűzi hozzá.

Amennyiben a lakosságszám alapján nem sok a finanszírozás, nem vonzó a praxis fenntartása – érvelnek az érintettek
Fotó: pixabay.com

A háziorvosi praxisok tekintetében mégis – máshol – rosszabb a helyzet: a legrégebb óta talán Sárosd küzd a háziorvoshiánnyal, ahol 2010 szeptembere óta keresnek saját háziorvost. De a listában szerepel Dunaújváros kétszer, Bicske, Mátyásdomb, Sárbogárd szintén két praxissal, Balinka, Csákvár, Daruszentmiklós, továbbá Fehérvár­csurgó, Hantos és Igar, valamint Lajoskomárom, Mezőfalva, Nagykarácsony, Nagylók, Per­káta és Pusztaszabolcs, illetve Pusztavám, Seregélyes és Vajta, Ráckeresztúr, Mezőkomárom, Enying, Adony és Ercsi. A felsorolás kimerítő. A tartósan betöltetlen praxisok nagyon nehezen betölthetők. Hogy melyek ezek? A Fejér Megyei Hírlap kérdésére a NEAK-nál elmondták: tartósan betöltetlen az a területi ellátási kötelezettséggel működő házi­orvosi és fogorvosi körzet, amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni (kivéve, ha az orvos a munkavégzésben akadályoztatva van például keresőképtelenség, szabadság, gyermekgondozás, hivatalos távollét miatt), valamint a helyettesítés kivételével az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel. Bár azért hozzá kell tenni, ellátatlan körzet nincs a megyében, ugyanis az érintett településeken helyettesítő orvossal biztosítják az alapellátást.

Rumpler Tibor, Kisláng polgármestere jó megoldást talált
Fotó: Archív

A háziorvosi területen belül a gyermekorvos van a legnehezebb helyzetben – legalábbis Enyingen biztosan. Viplak Tibor polgármester szerint náluk kicsit speciális a helyzet – ahogy vélhetően sok más helyen is.

– Enyingen a két körzetnek kevés, egynek pedig sok az ellátandó terület, ezért hiába hirdetjük folyamatosan, még nem sikerült gyermekorvost találni. Ettől függetlenül jól működik a rendszer, ugyanis a másik körzet gyermekorvosa látja el mindkét körzetet – fogalmazott a polgármester, aki szerint fennakadást eddig még nem okozott ez a megoldás. Ami azonban jó hír, hogy február 28-án a település négy körzetének háziorvosa beadta a Három generációval az egészségért programra a pályázatát, amelyet ha megnyernek, nagy előrelépés várható az enyingi háziorvosi egészségügyi ellátásban.

Van, ahol haláleset miatt kell nélkülözniük a szakembert az ellátottaknak. Így van ez Csákváron is, de ahogy Illés Szabolcs polgármester elmondta, remélhetőleg csak átmeneti ideig.

Szabadegyházán évek óta helyettesítéssel oldják meg a fogorvosi ellátást, a praxis azonban jogilag „üres”. Archív képünk „csalóka”, a háziorvosi széknek már van gazdája
Fotó: Archív

 

A betöltetlen háziorvosi praxisok listáján szerepel a város, ugyanis a praxisjog tulajdonosa elhunyt, a család pedig új szakembert keres, árulja a tulajdonjogot. A körzet azonban addig is el van látva. A polgármester úgy tudja, az adásvétel épp folyamatban van, így remélhetőleg hamarosan megoldódik az átmeneti nehézség.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) minden évben kiír pályázatokat azért, hogy motiválja a praxisjogvásárlást, illetve az adott településeken való letelepedést. Idén a közelmúltban szintén megjelent a kiírás, amely szerint erre a célra 1,25 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, összesen ekkora összegre pályázhatnak az orvosok, ami fejenként maximum négymillió forintos támogatást jelent. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetekben pedig a letelepedésre lehet meglehetősen magas összeget elnyerni: 20 millió forint a maximálisan elnyerhető támogatás. Ezt tehát a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetik ki. Minél régebb óta áll üresen a praxis, annál nagyobb összeg nyerhető el.

 

36 betöltetlen orvosi praxis

A Fejér megyei praxisok számokban:

– A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2018. év végén Fejér megye területén a 141 felnőtt háziorvosi praxisból 10, a 76 vegyes (felnőtt és gyermek) háziorvosi praxisból 14, az 53 gyermekorvosi praxisból 3, a 126 fogorvosi praxisból 9 betöltetlen.

– Ez azt jelenti, hogy az összes (396) alapellátási orvosi praxisból 36 betöltetlen, vagyis a praxisok 9,09 százaléka.

A 2019. évi letelepedési pályázat főbb pontjai:

– 59. életévet még be nem töltött háziorvos és fogorvos nyújthat be pályázatot,

– Az orvos a pályázat benyújtásakor nem rendelkezhet praxisjoggal, s legalább 6 évre szóló személyes ellátási kötelezettséget kell vállalnia a körzetben.

– Legalább 12 hónapja betöltet­len körzetekre nyújtható be pályázat, a betöltetlenség idejétől függően 12–20 millió forint közöt­ti tá­mogatási összeg nyerhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában