városunkban A pécsi irodalmi élet

2018.11.21. 07:30

Harmadmagával látogatott Fehérvárra a Jelenkor főszerkesztője

Az egyik legrégebb óta létező, ma is élő folyóirat, a Jelenkor idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját.

Szanyi-Nagy Judit

Bán Zsófia és Darvasi László (b) is felolvasott

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Bár a szerkesztőség leginkább Pécsett éli mindennapjait, e jeles alkalomból Ágoston Zoltán főszerkesztő harmadmagával Székesfehérvárra látogatott. Vele együtt két, a Jelenkorba rendszeresen publikáló író érkezett a Bakonyi István vezette Vörösmarty Irodalmi Szalonba: Bán Zsófia és Darvasi László.

– A folyóirat külleme mintegy harminc éve ugyanígy néz ki – mutatott Ágoston Zoltán a sárga fedőlapra és a rozsdabarna feliratokra. Vitaindító volt ez a pillanat: még az asztalt körül ülő négy fő véleménye is megoszlott annak tetszetősségéről. Az egyik tábor szerint ódivatú a dizájn, a másik tábor pedig úgy véli, ez már a Jelenkor időn kívüli brandjévé vált.

Bán Zsófia és Darvasi László (balra) is felolvasott
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Bárhogy legyen, ne maradjunk meg a külsőségeknél: a többek között Weöres Sándor, Illyés Gyula, vagy a ma is élő és főmunkatársként közreműködő Bertók László verseit közlő, 1958 októberében indult folyóirat mozgatórugója a hagyomány. A periodika szerkesztősége ugyanis a kezdetektől fogva fontosnak tartja a szövegek témáján túl azok poétikáját; de Weöres óta „rigolyaként” a kéziratok plusz vagy mínusz jellel illetése sem hagyott alább. A jelen kort tekintve kihívást jelent megismertetni a fiatalokkal a folyóiratot – ám ha az egyszer a kezükbe kerül, csakhamar rájönnek: az írások nekik, s róluk szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában