Apró, ámde szépen fejlődő közösség

2019.07.11. 15:30

Hamarosan duplájára dagad Bakonykúti lakossága

A megye határán megbúvó apró település mindent elkövet, hogy a helyiek szeressenek ott élni. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a lakosság száma majdnem megduplázódott az ezredforduló óta.

Palocsai Jenő

Rendezvények, programok hosszú sora várja majd a lakókat a közösségi házban

Fotó: önkormányzat

Amikor a mostani ciklus megkezdődött, szerencsés helyzetben voltunk, mert az előző testület is megfelelően gazdálkodott, így nem volt adóssága a településnek. Abban az időben közel hárommillió forintot kaptunk, amiből a polgármesteri hivatal elavult palatetejét cseréltettük le, igaz hárommillió forint önrésszel kiegészítve, mondta el Marics József, a település polgármestere.

A régi kocsma-, illetve boltépületet még 2009-ben vásárolta meg a település az ÁFÉSZ-tól, mivel nem volt üzemeltetője, és ebből alakítanak ki egy többfunkciós közösségi teret. Tizenötmillió forintos EU-s támogatást nyertek rá, ám a konzorciumban történő megvalósítás a konzorciumi társ kilépése miatt csúszott. Egy évet kellett várni, mire az irányító hatóság jóváhagyta a cserét. Most az Isztiméri Tűzoltó és Polgárőr Egyesülettel közösen folyik a munka. Az építkezés teljesen készen van, jelenleg az eszközbeszerzés zajlik.

Rendezvények, programok hosszú sora várja majd a lakókat a közösségi házban
Fotó: önkormányzat

A Magyar Falu programban is sikeresen pályáztak. Ennek eredményeképpen nem terheli egy éven át a művelődésszervező munkabére a település költségvetését.

Azonban a folyamat nem áll le, vannak még tervek. Elsősorban programoknak, rendezvényeknek ad majd teret az új közösségi ház, de a helyben, illetve a környéken készült termékek értékesítésének is ez lesz a helye. A könyvtár is itt működik majd, amint a tervezett eszközbeszerzési pályázat sikeres lesz. Addig az önkormányzat épületében lehet könyvet kölcsönözni.

Van mire alapozni és van kikért elkövetni mindent, széppé és élhetővé tenni a falut, hiszen az ezredfordulón még szűk száz lelkes településen ma 172 fő él, és közülük 32 lakos 14 éven aluli, mondta a falu vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában