Magda Tivadar kutatómunkája

2018.04.15. 07:00

Fejér megyei kamasz fiú lelt a hadifogoly nyomára

Egy kislány, Éva, sokáig várta haza édesapját a frontról. Mindhiába. Eltűnt vagy odaveszett, tömegsírba temették? A lánykából azóta idős asszony lett. Sárkeresztesen él. A szomszéd fiú, Magda Tivadar nyomozta ki a Donnál harcoló édesapa halálának okát és idejét, sírjának helyét.

Majer Tamás

Magda Tivadar rajong a történelemért, leginkább a második világháború hadieseményei foglalkoztatják

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Magda Tivadar lassan már 13 éves, a fehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákja. Imádja a történelmet. Ismeri, érdekli, szenvedélyesen foglalkoztatja a viharos huszadik század. A második világháború hadieseményei a kisujjában vannak. Katonacsalád sarja. Édesanyja, Szoboszlai Szilvia és édesapja, Magda Tivadar egy­aránt hivatásos katonák.

A jelenleg Mohán élő család sokat szomszédol Sárkeresztesen. A dédnagymama házszomszédja volt Éva néninek, akinek apját, Filotás Mihályt 1942 augusztusában behívták katonának. Ma már tudjuk, a harmadik hadtestben harcolt az oroszok ellen a Don-kanyarban. Tivadar második dédnagymamájaként szereti az asszonyt, sokat találkoznak.

Magda Tivadar rajong a történelemért, leginkább a második világháború hadieseményei foglalkoztatják
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Bár tudnám, hogy hol lehet az én édesapám!”

Kiváló, az iskolai kereteken jócskán túlmutató dolgozatot készített Filotás Mihályról. Kiviláglik, még ma is fellelhetők elveszett magyar katonák földi útjáról tanúskodó adatok és dokumentumok, csak jó helyen kell keresgélni. Mennyi idős ember lehet még, akinek megnyugvást jelentene, ha megismerhetné a háborúban eltűnt szerette sorsát!

– Szoktunk beszélgetni háborús témákról is Éva nénivel, 1944–45-ben ő is megélte, amikor itt harcoltak a németek, az oroszok és a magyarok – kezdte elbeszélni Tivadar, hogyan talált rá a dolgozat témájára. – Ó, drága gyermekem, bár tudnám, hogy hol lehet az én édesapám! – idézte föl Éva néni szavait a fiú. Magda Tivadar ezután veselkedett neki a munkának. A dokumentumelemzés bizonyult járható útnak. Előbb kikérte Éva nénitől az apa adatait, de túl kicsi volt még 1942-ben, nem emlékezhetett mindenre. Egyébként a kilencvenes években kerestette is apját a Vöröskereszttel, de eredménytelenül.

Tivadar eztán ellátogatott a sárkeresztesi temetőbe. Gölöncsér Éva, Filotás Mihály felesége síremléket állíttatott volt hitvesének, eszerint 1910–1942 között élt a férfi. Bár minden más információ szerint 1909-ben született. Neve e síron hosszú „ó”-val íródik.

Ezután internetes kutatásba fogott Tivadar, rátalált az IQSYS hadifogoly-adatbázisra. A kérdéses betűt csillaggal helyettesítve rátalált egy bizonyos Filotos Mihailra, aki 1909-ben született, bár a születési hely nem, de a sárkeresztesi lakóhely egyezett. Filotás Mihály bizonyára magyarul adott választ anno a szovjetek kérdéseire, s ők a cirill ábécé betűvel próbálták meg lejegyezni a magyar neveket. 2002-ben, amikor az oroszok frissítették az adatbázist, ismét „sérülhetett”a helyesírás.

Az adatbázis találatából tudható az is, hogy a harmadik hadtestben harcolt Filotás Mihály, s hogy Sztarij Oszkolban esett fogságba 1944. november elsején. 1945. május 30-án halt meg tüdőgyulladásban. Külön sírban temették el.

Hadifogoly-okmánygyűjtő

Az adatok birtokában Magda Tivadar e-mailt írt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak. Megtudta még, hogy a keresett személy hadifogoly-okmánygyűjtője is megtalálható, amelyet vélhetően nem sokkal a halála előtt írt alá Filotás Mihály, mégpedig saját kézzel. Ez igen ritka a hadifogoly-okmánygyűjtők esetében! Nagy jelentőséggel bír.

Amikor még együtt volt a Filotás család, a negyvenes évek kezdetén

A hadifogoly-okmánygyűjtőjéből további adatok is kiderültek az elhunytról: felesége neve „Gerencse Éva”, két lánya közül egyikük Éva, a másik Zsuzsa vagy „Julia”. Ismét felhívta figyelmünket Tivadar az elírások értelmezésére. Az oroszban nem jellemző a Zsuzsa név semmilyen formában.

– Valóban két lánya született a férfinak. Egyikük ugyebár Éva néni. Az orosz ábécében nincsen ö betű, ezért írhatták másképp a feleség nevét – magyarázta Tivadar.

A fiú ezzel még nem elégedett meg. Kezében a hadifogoly-­okmánygyűjtő másolatával elment a sárkeresztesi önkormányzathoz, ahol megtekintette Filotás Mihály és Gölöncsér Éva házassági anyakönyvi kivonatát. Filotás Mihály két aláírása egyértelműen hasonlít, állapította meg. Tivadar szerint 99 százalék, hogy megtalálta Éva néni édesapjának múltját. Szavai szerint az asszonynak nagy lelki megnyugvást jelent, hogy nem tömegsírba került az édesapja.

A IV. Országos Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencián Magda Tivadar arany minősítésű oklevelet szerzett az Egy hadifogoly hazatér című kutatásával. Felkészítő tanára Molnárné dr. László Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában