oltási lehetőség

2017.11.24. 16:00

Stratégiát váltott a H1N1 idén

Minden évben meghatározzák a szakemberek, hogy mely vírustörzseket alkalmazzák az influenza elleni védőoltás gyártásához. Idén a H1N1 törzset módosították a vakcinában, amelynek ingyenes beadatására idén is van lehetőség. Sokkal többen juthatnak hozzá térítésmentesen, mint azt sokan gondolják.

S. Töttő Rita

A védőoltást sokan kaphatják idén is térítésmentesen

Fotó: FMH illusztráció

Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés, amelynek alattomosságát mutatja, hogy még napjainkban is viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedést, nagy világjárványokat képes okozni. Ezért is zajlik minden téli szezon kezdetén évek óta világméretű kampány, melynek üzenete, hogy a megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. A vakcina elsődleges célja pedig a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és influenza okozta halálesetek megelőzése. Ezért is hívja fel a figyelmet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) arra, hogy noha az influenza gyakran könnyű lefolyású és komplikációmentes betegség, komoly szövődményeket okozhat az idős emberekben, várandósokban, kisgyerekekben, krónikus betegekben. A WHO adatai szerint az influenza okozta halálozások 90 százaléka idős betegeknél fordul elő – ezért is lenne ideális az, ha az idősebb korosztály legalább háromnegyede megkapná a vakcinát.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Fejér Megyei Hírlapnak még hozzáfűzte: mivel az influenzavírus rendkívül változékony, tehát szezonról szezonra változhat, ezért az influenza elleni védőoltást ajánlott minden szezon előtt évente megismételni a betegség megelőzésének céljából.

A védőoltást sokan kaphatják idén is térítésmentesen

Az előző évekhez hasonlóan az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség a 2017/2018. évi szezonra is meghatározta az oltóanyag előállításához a vírustörzseket. Nagyon érdekes az is, hogyan: amikor nálunk nyár van, a világ másik félteként épp tombol a tél. Az ott feltűnő influenzavírusok jutnak el aztán hozzánk is, mire a téli szezonban épp eléggé legyengül az immunrendszerünk. Ám a szakemberek már az itteni téli szezon kezdetére beépítik a várható influenza-vírustörzseket az oltóanyagokba, hogy nagyjából „telitalálat” legyen a védettség. Az előbb említett szervezetek ajánlása alapján a jelenlegi oltóanyagokban egyféle összetevőt, a H1N1 vírustörzset módosították az előző szezonhoz képest.

Az influenzás megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából különösen veszélyeztetett felnőttek és a 3 éven felüli gyermekek számára országosan 1 millió 300 ezer, ebből Fejér megyében 52 ezer darab térítésmentes influenza-oltóanyag áll rendelkezésre. Sőt, létezik olyan oltóanyag is, amit kifejezetten a fokozottan veszélyeztetett, krónikus betegségben szenvedő 3 év alatti gyermekek számára fejlesztettek ki, ebből országosan 4 ezer, Fejér megyében 170 oltóanyag van.

A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy az elmúlt évben az influenza elleni térítésmentes oltóanyag felhasználása az országoshoz hasonlóan Fejér megyében is alacsonyabb volt, de meghaladta az országos átlagot.

Pedig nem árt tudni, hogy nagyon sokan igényelhetik ingyenesen a védőoltást. Így például a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, légúti, máj- és vesebetegek, anyagcsere-betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, a rehabilitációs, ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, valamint a várandós kismamák, illetve a 60 év felettiek.

De ingyen kapják a védőoltást azok is, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik. Az előzetesen adott védőoltás ugyanis a terhesség idején már védelmet nyújt, s nem árt tudni, hogy a védőoltás élővírust nem tartalmaz, azaz betegséget nem okoz, tehát beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra nézve.

Az oltás sosem kellemes, viszont segíthet megelőzni a megbetegedést
Fotós: FMH illusztráció

De jár az influenza elleni védőoltás az egészségügyi dolgozóknak is, hogy megbetegedésükkel ne veszélyeztessék az ápoltakat, illetve hogy a munkából való kiesésükkel ne rójanak indokolatlanul nagy terhet kollégáikra. Továbbá térítésmentes influenza elleni védőoltásra jogosultak az állattartó telepeken dolgozók, akik baromfi vagy sertés tartásával foglalkoznak, illetve ezen állatok szállításával, feldolgozásával, megsemmisítésével foglalkozó személyek is.

Október 25-ig minden Fejér megyei háziorvoshoz eljutottak az ingyenes védőoltások. A vakcinázás után a védettség hozzávetőlegesen két hét alatt, fokozatosan alakul ki a szervezetben, ezért érdemes minél előbb beadatni azt, hogy ne a járvány kellős közepén szembesüljünk a védettség hiányával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában