piac

2017.10.11. 16:29

A magyar gesztenye csak egy hónapon át kapható az árusoknál

SZÉKESFEHÉRVÁR – Most már ténylegesen itt az ősz. A színek és illatok mellett mutatja ezt az is, hogy a termelői piacon megjelent a gesztenye.

Szanyi-Nagy Judit

Sötétbarna színű és szúrás nélküli gesztenyét érdemes választanunk

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Magyarországon a gesztenye fő termőhelye Zala megye, Fejérben a növény nem igazán terem meg. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a környezeti adottságok ott egy fokkal jobbak – tudtuk meg Bors Lászlóné árustól. Éppen ezért elsősorban zalai termelők szállítják a termelői piacra a gesztenyét.

A visszajelzések szerint a vásárlók szeretik sütve vagy gesztenyepüréként fogyasztani a növényt, karácsonykor pedig a gesztenyés pulyka is népszerű. Bors Lászlóné az ünnepi időszakban narancsos gesztenyetortát szokott készíteni, amelyhez bár a gesztenyemasszán kívül mascarpone és narancslekvár is szükséges, sőt, nehéz elkészíteni, mégis érdemes, mert könnyen a család nagy kedvence lehet.

A sült gesztenye az utcai árusoknál is népszerű termék, de Bors Lászlóné a szabadtűzön sütött és a házilag készített verziót is ajánlja. – Ha házilag készítjük, egyenként vagdossuk be a gesztenyéket, és egy kevés vízzel kicsit spricceljük meg azokat. Ezután már csak a sütőre kell hagyatkoznunk – mondja.

Sötétbarna színű és szúrás nélküli gesztenyét érdemes választanunk
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Gesztenyevásárlásnál érdemes egyenként megnézni a szemeket. Lehetőleg ne legyen megszúrva – ajánlja az árus -, hiszen a „sérülés” a csonthéjasokat is támadó légy sebzését jelenti. Ha tehetjük, aránylag kemény és nagyszemű példányokat válasszunk – a kisebb szemek inkább ipari használatra, gesztenyemasszaként jók. A színét tekintve a sötétbarna a nyerő.

Bár a növény vitamintartalma magas (megközelíti például a ribizliét), sajnos a magyar változatot csak egy hónapig találhatjuk meg itthon. A hazai gesztenyét ezt követően az olasz váltja fel, a termést így végül egészen februárig, márciusig vásárolhatjuk. Hasznos, hiszen rosttartalma miatt csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a jó bélműködést. Sőt, a mogyoróhoz hasonlóan a gesztenye is gluténmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában