életútja fordulatairól szívélyes nyíltsággal beszélt

2019.09.07. 07:15

George Kégl volt az első vendég Csalán

A még nyár elején elkészült épületet kulturális értelemben az első rendezvény avatta föl, a péntek esti kiváló beszélgetés George Kégl festőművésszel.

Sági Zoltán

Vakler Lajos George Kégllel beszélgetett Fotó: Pesti Tamás

A vendéget Vakler Lajos kérdezte a Csalai Közösségi Tér praktikusan otthonos enteriőrjében, ahol a rutinos házigazda néhány percnyi beszélgetés után elérte, hogy a Kégl-kastély egykori házigazdáinak leszármazottja olyan szavakat mondjon ki, mint például okmányiroda vagy glasznoszty és peresztrojka.

Mindez persze adódott abból is, hogy a Párizsban született és Düsseldorfban nevelkedett George Kégl életútja fordulatairól szívélyes nyíltsággal beszélt.

Vakler Lajos George Kégllel beszélgetett Fotó: Pesti Tamás

Fölidézte a rendszerváltás környékén Budapestre először megérkezett nyugat-európai fiatalember benyomásait is, aki – bár kicsivel korábban még Firenzében tanult – a Gellért-hegy, Duna, Erzsébet híd és az indigókék égbolt együttes hatására ráérzett: ez a hely más. A szükséges, immár hazai papírok intézésekor arra is ráébredt, a bürokrácia Magyarországon sport – abban az értelemben, hogy ha komolyan veszi az ember, beleroppan.

A péntek esti beszélgetés a kiváló kérdezővel és a magyar valóságra eredetien, másképp tekintő vendéggel magasra tette a mércét a Csalai Közösségi Térben, ahol az efféle találkozások sora remélhetőleg folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában