Barátságos találkozások

2017.11.08. 08:30

Fogyatékkal élő társaik történeteiből tanulhatnak a gyerekek

A Németh László Általános Iskolában hivatalosan is elrajtolt a Székesfehérvári Érzékenyítő Program, röviden a SZÉP.

Majer Tamás

- Nő vagyok elsősorban, nem látássérült - mondta Lengyel Zsófia parasportoló a „kígyós” suliban tartott rendhagyó óra után

Fotó: Pesti Tamás

Hogy néz ki egy ilyen óra? Kinek szól és miről? Nos, a program megálmodó először is négy kisfilmet készítettek. Az egyik Elődről szól, aki hallássérült, a másik Botondról, ő mozgássérült, a harmadik Leventéről, aki látássérült, s még egyet a Down-szindrómás Melindáról. A filmek megtalálhatók Fehérvár Youtube-csatornáján is.

Lengyel Zsófia vezeti majd az órákat, ahogy tette ezt tegnap is a „kígyós” iskolaként ismert Németh László suliban. Zsófia aliglátó és válogatott parasportoló, triatlonista.

– Nő vagyok elsősorban, nem látássérült – mondta Lengyel Zsófia parasportoló a „kígyós” suliban tartott rendhagyó óra után
Fotós: Pesti Tamás

Az érzékenyítő foglalkozásokon levetítette az elsős diákoknak a filmeket, beszélt saját magáról, majd bemutatta a vendégeit is. Ahogyan a jövőben is teszik, úgy tegnap is vele tartottak kerekesszékesek, siketek, gyengénlátók, sőt értelmi fogyatékkal élők is, mindezt azért, hogy a gyerekek saját tapasztalatot szerezhessenek, hogy ők is ugyanolyanok, mint az épek, csak esetleg néhány dolgot máshogy csinálnak, s néha elkél nekik egy kis segítség.

A csodaszép Zsófiától mi azt kérdeztük, aliglátóként, hogyan tud a megjelenésére is nagy figyelmet fordítani.

- Nő vagyok elsősorban, nem látássérült. Nagyon szeretek nőcis lenni, csinos ruhákat fölvenni, imádom a bizsukat. Úgy érzem, hogy látástól függetlenül is van ízlésem az öltözkedéshez – felelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában