Legjobb Magyarország!

2018.06.07. 09:00

Finn gyerekek éneke – Diákok táboroznak Iszkaszentgyörgyön

Finn gyerekek ének mesterkurzusának színhelye a héten a kastély. Ari Kupsus vendégei. Csütörtökön este 7-től nyilvános szalonkoncertet adnak a Helsinki Virtus Zeneiskola Suzuki-énekmódszerrel tanított növendékei. 

Majer Tamás

A mágikus kastélyhangulat szépen összecseng a gyerekkórus hangjával

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A japán hegedűoktatás módszerét az énektanításra átdolgozó szoprán énekesnő Mervi Sipola-Maliniemi tíz gyermekkel táborozik Iszkaszentgyörgyön. Nyolc lány és két fiú jött el, több szülő is velük van. A mesterkurzust Sirkka Kärkkäinen zongorista és Outi Pekkarinen mezzoszoprán énekesnő is segíti. Ottjártunkkor magunk is belehallgathatunk az egyik gyakorlásukba. Jellemző vidám kedvükre: bemelegítésként Bizet Carmenjéből énekeltek. Franciául. Körtáncot lejtve.

A Suzuki-módszer már nagyon pici gyerek tanítására is jó… Mint Ari Kupsustól megtudtuk, Mervi Sipola-Maliniemi első lányát, már akkor így tanította, amikor még csak három hónapja volt a pocakjában!

– Minden nap énekelt fél órát a gyermeknek. Amikor hat hónapos volt a baba a hasában, már elkezdett reagálni a zenére, az énekre. A kislány két éves volt, amikor még beszélni nem tudott, de koncertet adott! Ma már tizenhat éves, gyönyörű szoprán hangja van, operaáriákat énekel – mesélte Ari, aki arról is szívesen beszélt nekünk, hogy miért is nagy öröm számára, hogy megmutathatja a zeneiskolásoknak az iszkaszentgyörgyi kastélyt, Magyarországot.

A mágikus kastélyhangulat szépen összecseng a gyerekkórus hangjával
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Itt az iszkaszentgyörgyi dombocskán, ahol a kastély áll, itt valami különleges szellem van. Ez egy mágikus hely! – vallott. – Mi itt a legjobb Magyarországot tudjuk megmutatni. Nem Budapestet. Ez a gyönyörű hely, ahol vagyunk. Székesfehérvár és környéke a legszebb része Magyarországnak! – lelkesedett a finn mecénás.

Kedden Fehérváron jártak a Helsinki Virtus Zeneiskola diákjai, órák hosszat játszottak a a Hotel Magyar Király előtti szökőkútnál. Szerdán a Balatonhoz utaztak úszni. Ma 19 órakor koncertet adnak a kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában