Könnyebb az élet, ha jó az étel

2019.07.19. 14:00

A fesztiválokra kivonuló árusoknak több fontos feltételnek is meg kell felelniük

A jó fesztiválélmény mindenki közös érdeke: a szervezőké, a résztvevőké és az árusítóké egyaránt. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az adott területen kínált étel, ital minősége, elkészítési körülményei kifogástalanok legyenek.

Szanyi-Nagy Judit

Az étel- és italválaszték egyre nagyobb a fesztiválokon – a minőségnek, a körülményeknek pedig kifogástalannak kell lenniük! Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Július közepét írjuk, a velencei EFOTT és a dunaújvárosi Rockmaraton már véget ért, a székesfehérvári Fezen pedig egyre csak közeledik. Emellett ott vannak még az egynapos helyi fesztiválok (mint amilyen a szabadhídvégi Siópart Rock Fesztivál is volt) vagy az összességében kevesebb, de a maga nemében sok embert megmozgató falunapok. Az biztos, hogy egy-egy rosszullétet követően maradandó emlék lenne mindegyik alkalom – többek között ezt elkerülve ellenőrzik a fesztiválok területén árusított ételek, italok minőségét a szakemberek. Hogy valóban csak a szépre, jóra emlékezhessünk.

– Az előző évek gyakorlatának megfelelően idén is a július 1. és augusztus 20. közötti időszakban kerül sor a nyári szezonális élelmiszer-higiéniai ellenőrzésekre – határozták meg az időpontot kérésünkre a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékesei. Hozzátették: a célterületek között kiemelt helyen szerepelnek a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok. Vagyis például a bevezetőben említett nagyobb megyei események.

Megtudtuk, a helyszíni ellenőrzéseket a kormányhivatal eljáró munkatársai szúrópróbaszerűen, nem előre bejelentett időpontokban végzik. A rendezvényről pedig mindenféleképpen tudnia kell a szakhatóságnak: a fő szervezőnek (több szervező esetén a felelős szervezőnek) legalább öt munkanappal a rendezvény kezdete előtt be kell jelentenie az eseményt a területhez tartozó járási hivatalnak.

Az étel- és italválaszték egyre nagyobb a fesztiválokon – a minőségnek, a körülményeknek pedig kifogástalannak kell lenniük!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

S hogy a fesztiválok már a kezdetektől fogva élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelők legyenek, egyes esetekben a nulladik napon vagy a fesztivál kezdetén bejárást tartanak a szakemberek, hogy szemrevételezzék az infrastrukturális feltételek, úgymint az elektromos áram, az ivóvíz, a szenny­vízelvezetés, a személyzeti mosdó, a hulladéktárolás, a kézmosás vagy a mosogatás lehetőségének meglétét.

Az élelmiszer-forgalmazóknak és a vendéglátóegységeknek – a tevékenységüknek megfelelően – külön engedéllyel kell rendelkezniük. A hatóság az ellenőrzések során vizsgálja a termékek eredetét, azonosíthatóságát, a dolgozók egészségügyi kiskönyvének érvényességét, valamint a HACCP (angol mozaikszó, jelentése: veszélyelemzés és kritikus ellenőrző pontok) dokumentáció vezetését, naprakészségét. További ellenőrzési szempont még az egység műszaki, higiéniai állapota, takarítottsága, az élelmiszerek előkészítésének módja, a kiszolgálás körülményei, a készételek biztonságos hőkezelését követő melegen tartás biztosítása, az egyszer használatos eszközök tárolása, az ételek cseppfertőzés elleni védelme, valamint a fertőtlenítő hatású készítmények, papír kéztörlő megléte.

Ugyancsak a kormányhivatal válaszából tudjuk: kiemelt figyelmet kap az alapanyagok és a készételek megfelelő, szakosított körülmények közötti tárolása, az elégséges hűtőkapacitás és a tárolóhelyek biztosítása. Ennek köszönhetően a munkatársak a nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának, dokumentálásának vizsgálatára.

Az étel ugyanis könnyen nagy bajt okozhat, ha lejárt szavatosságú, netán rosszul tárolják, vagy a higiéniai körülmények nem megfelelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában