Az aprók is nagyot álmodhatnak

2020.02.02. 15:30

Felújított orvosi rendelő és sok megvalósuló terv vár a bakonykútiakra

A kicsi és csendes zsákfalu elszeparáltsága ellenére párhuzamosan fejlődik a kinti, zajos nagyvilággal. Nemcsak terveik, hanem komoly rendezvényeik is vannak, ahova néha a lakosság fele is ellátogat.

Palocsai Jenő

Bakonykúti bizonyítja, hogy egy 170 fős kistelepülés is lehet élhető. Kis képünkön Marics József polgármester Fotók: FMH-archív

– A rendszerváltást követő országgyűlési, helyhatósági választások és népszavazások során Bakonykúti mindig élen járt a részvételi arány tekintetében. Az októberi önkormányzati választások alkalmával is az élcsoportban volt Bakonykúti. Ezért is elégedett vagyok, de azért is, mert olyan személyeket választottak meg, akik már eddig is sokat tettek a településért, és felkészültségük is garancia az eredményes képviseletre – kezdte Marics József, az újraválasztott polgármester. Megtudtuk, a korábbi ciklushoz képest jelentő­sen megváltozott összetételű testü­let jött létre: csak egy képviselő maradt a régiek közül, s az alpolgármester Mészáros Imola lett, aki évek óta dolgozik a település közösségi éle­téért.

Bakonykúti bizonyítja, hogy egy 170 fős kistelepülés is lehet élhető Fotó: FMH-archív

A jövőt emlegetve Marics József úgy fogalmazott: – Három polgármesterjelölt indult Bakonykútiban, így mindhárman kidolgoztak valamilyen programot, üzenetet a választópolgároknak. Én nagyon rövid üzenetet fogalmaztam meg: az eddigi tisztességes munka folytatását, és a választópolgárok erre voksoltak, ezért haladnunk kell ezen az úton, bizonyítva azt, hogy egy 170 fős kistelepülés is lehet élhető, vonzó. Sokat dolgoztak ezen az elmúlt időszakban, az októberi választás is a munka kellős közepén érte az önkormányzatot. Bár a többfunkciós közösségi házat átadták már, a projekt zárása és elszámolása most zajlik, az orvosi eszközök beszerzése is megtörtént hárommillió forint értékben, s már át is adták azokat a háziorvosnak és a védőnőnek.

A Magyar Falu Programnak köszönhetően két projekt is folyamatban van. Az egyik a 2,1 milliós könyvtári eszközbeszerzés, a másik a hamarosan induló temetőfelújítás ötmillió forint értékben. Kerítés, új gyalogút is szerepel a tervek között, valamint egy elvadult terület rendbetétele, ahol sok, száz évnél is régebbi, német feliratú, kicsiny sírkő őrzi emlékét az idetelepült német nemzetiségű egykori lakosoknak.

A pénzügyi helyzet hosszú ideje stabil

A polgármester a pénzügyi helyzettel kapcsolatos kérdésre azt mondta: – Az önkormányzat pénzügyi helyzete hosszú ideje stabil, nekünk soha nem volt adósságunk, ezért is részesültünk az elmúlt években két alkalommal is 3-3 millió forint támogatásban. De az is igaz, hogy fejleszteni csak pályázati támogatásból tudunk.

Az apró és kedves településen az elmúlt napokban is nagy munkában voltak, éppen most végeztek az orvosi rendelő felújításával, így a pályázat révén beszerzett új orvosi bútorok és eszközök tiszta, rendezett helyre kerülhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában