harmincmilliárdos beruházást tervez a tulajdonos

2019.05.11. 11:30

Felújítanák a plázát, beépítenék a murvást

Az Alba Pláza és környezete, az úgynevezett murvás parkoló tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztéséről egyeztettek a fehérvári városházán az önkormányzat és a tulajdonos cég vezetői.

FMH

Parkolóház is épülne a murvás parkolóba tervezett üzletközpont alá Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A bemutatkozó látogatást követően pénteken már a cég fejlesztési elképzeléseiről egyeztetett Fehérvár önkormányzata és a tulajdonos ingatlanfejlesztési társaság. A cég vezetője arról tájékoztatta a várost, hogy az elmúlt időszakban mindkét, a tulajdonukba került, a történelmi belváros szomszédságában található frekventált területre vonatkozóan megkezdték a tervezést. Céljuk a jelenlegi Alba Pláza-épület felújítása és – amennyiben ez lehetséges – új emelettel történő bővítése, valamint az átellenben fekvő, úgynevezett murvás parkoló kereskedelmi célú beépítése, a jogi lehetőségek által megengedettekhez képest kisebb területű üzletközpont kialakításával.

A tulajdonos cégcsoport, mint az az egyeztetésen elhangzott – s amint arról az önkormányzati kommunikációs központ beszámolt –, szeretné bővíteni az eddigi tevékenységét Székesfehérváron, a legmagasabb vásárlóerejű magyar városban, és a beruházással lehetőséget lát világmárkák idevonzására is. A murvás parkoló területén tervezett beruházás pedig több mint ezer új parkolót jelent majd, parkolóházas elhelyezéssel.

A piacot is érinti

A tervezett felújítás érinti az Alba Pláza épületében működő városi piacot is, így annak fejlesztése, egy esetleges vásárcsarnok kialakítása is megvalósulhatna. Cser-Palkovics András polgármester arról tájékoztatta a tulajdonost, hogy az előkészítő munkába és az egyeztetésekbe bekapcsolódik ugyan az önkormányzat, de ebben a kérdésben a végső döntést már csak a következő kép viselőtestület hozhatja majd meg, novemberben.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a fejlesztések tervezett költsége várhatóan 30 milliárd forint körül alakulhat. A felek egyetértettek abban, hogy ez a város életében nagyon fontos beruházás lesz. Nemcsak nagyságrendje, hanem mert a terület a Belváros határán fekszik, és így alapvetően meghatározza a városképet, és az sem mindegy, milyen funkciók kapnak majd helyet az üzletközpontban.

Parkolóház is épülne a murvás parkolóba tervezett üzletközpont alá
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A felvázolt ütemterv alapján most a tervek készíttetése kezdődött meg, amelyeket várhatóan nyár végén mutat majd be a tulajdonos. Az engedélyeztetést is még idén szeretnék lefolytatni, hogy jövőre megkezdődhessen a kivitelezés, hiszen a beruházó célja, hogy a 2021-es karácsonyi vásárra már megnyithassa kapuit az új üzletközpont.

Az Indotek Group az elmúlt években a kiskereskedelmi ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplőjévé vált, tranzakciói során pedig mindig nagy hangsúlyt fektetett azokra az épületekre, amelyeknél megfelelő ráfordítás mellett jó lehetőséget lát az értékteremtésre. A társaságcsoport arra törekszik, hogy a bevásárlóközpontjait a legújabb piaci trendek szellemében korszerűsítse, és újrapozicionálja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában