Azok a kritikus percek

2017.10.12. 08:30

Beszámoló a fehérvári kórház sürgősségi osztályának mindennapjairól

Székesfehérváron 1994 óta, vagyis immár 23 éve működik a sürgősségi osztály, az ország kórházai között szinte az elsők között büszkélkedhettünk vele. Vezetője tíz éve Sárkány Ágnes.

FMH

Sárkány Ágnes főorvos

- A sürgősségi tevékenység a medicinának egy olyan ága, mely erősen időfüggő, hirtelen kialakuló vagy rövid időn belül tartós károsodást okozó betegségek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozik

- mondja az osztályvezető főorvos. Ez egy olyan terület, ahol az időnek kritikus szerepe van, és ezért kell nagyon jól megszervezni egy sürgősségi osztály működését. A fejlesztések ezen az osztályon is elengedhetetlenek.

- Az elmúlt időszakban több fejlesztésen is átesett az osztály. Az utolsó egy uniós pályázat volt, 600 millió forintból újult meg a sürgősségi. Új gépeket kaptunk, a sürgősségi intenzív osztályt is felújítottuk, lélegeztető gépekkel, defibrillátorokkal, monitorokkal, új ágyakkal gazdagodtunk – csupa olyan dolgot szerezhettünk be, aminek segítségével egy jobb betegellátást tudunk biztosítani – mondta Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója.

Sárkány Ágnes főorvos

- A Sürgősségi Osztályon évről évre egyre több beteget vizsgálunk, manapság naponta 120-150 beteg vizsgálata történik az ambulancián. A megvizsgált esetek 10 százaléka kerül kórházi felvételre és mindösszesen 40 százaléka minősíthető sürgősségi esetnek – pl. nem sürgősségi eset a többhetes, többnapos panaszokkal jelentkezők többsége. De ezen is dolgozunk, az ellátás kapcsán lakossági fórumokon, szűréseken beszélgetünk a lakossággal – tette hozzá Sárkány Ágnes osztályvezető főorvos. – Tudjuk jól, hogy ennek a fajta új szemléletnek a kialakulása – melynek során a lakosság és az ellátó rendszer hasonlóan lát egy területet és tesz könnyebben élhetővé – évekbe telik. A sürgősségihez tartozik még egy hatágyas intenzív osztály és egy tizenhat ágyas fekvőbeteg-ellátó részleg, ám aki 24 óránál hosszabb ellátásra szorul, felvételre kerül az illetékes fekvőbeteg osztályra további gyógykezelés céljából. A sürgősségi ellátás 24 órás non-stop szolgálat. A Szent György Kórház sürgősségi osztályán nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy kiemelt szaktudású szakorvosi és szakdolgozói gárdával, jó szakmaisággal lássuk el feladatunkat – mind az ambulancián, mind pedig az osztályon. Az ilyen szintű szakmaiság nem általános jelenség Európában sem – fűzte hozzá.

- Többször lát napvilágot olyan hír, hogy hat-nyolc órát is várakoznak a sürgősségin a betegek. Nálunk alapszabály, hogy beteget vizsgálat nélkül nem küldünk el, így a várakozás hátterében a nagyszámú beteg, az időigényes vizsgálatok – labor, ultrahang, endoszkópia, CT-, MR-vizsgálatok, valamint szakorvosi konzíliumok állnak adott esetben. Mindenkit ellátunk, ám fontos tudni, hogy a sürgősségi ellátás kapcsán szigorú rend szerint, szakmai szabályok mentén látjuk el betegeinket, nem érkezési sorrendben. Ennek megfelelően vannak, akiket azonnal el kell hogy lássunk, ezek az életet veszélyeztető, gyors beavatkozást igénylő, súlyos, instabil állapotok. Értelemszerűen, amikor a beteg állapota nem sürgős vagy életveszélyes jellegű, az ellátás a súlyosabb esetek ellátása miatt elhúzódhat. Hitvallásunk szerint a betegekért vagyunk és értük dolgozunk az év 365 napján napi 24 órában. Jóleső érzés, amikor a hozzátartozók, betegek köszönetüket fejezik ki dolgozóink számára – fogalmazott az osztályvezető főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában