A tavalyinál kevesebb búza

2019.07.08. 15:00

Fejér megyében százezer hektárnyi aratnivaló vár a kombájnokra

Mintha a kedvezőtlen tavaszi, kora nyári hetekért akarná kárpótolni az időjárás a gazdákat, a betakarítás kezdetére optimális aratóidővel örvendeztette meg őket. (Leszámítva a vasárnap esti rossz időt.)

Dávid Erzsébet

A fehérvári Aranybulla tavaszi árpatábláján a hétvégén is kora reggeltől dolgoztak a kombájnok Fotó: BB

A megyében csaknem százezer hektárról kell learatni a kalászos gabonát, a repcét, a tritikálét és a magborsót. Az őszi és a tavaszi árpa már megyeszerte kombájn alá érett, folyik az aratása, s több helyen a búzatáblákban is megindultak a betakarítógépek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének adatai szerint több mint 12 400 hektár őszi árpát, 60 és fél ezer hektár búzát, 21 ezer hektár repcét, 1840 hektár tavaszi árpát, 840 hektár rozst, továbbá félezer hektárnál több magborsót, valamint 600 hektárnyi zabot kell betakarítani a megyében. Az eddig learatott ősziárpa-táblák nem fizettek rosszul, az első terméseredmények meghaladták a hektáronkénti hét tonnát.

Gond az erőteljes gombafertőzés, és megdőltek a táblák

Búzából az előzetes becslések szerint átlagos minőségű, a tavalyinál valamivel kisebb termésre számítanak a gazdák, mivel az elmúlt időszak kemény próbatétel volt a kalászos gabonák számára. A májusig tartó aszály miatt nem volt megfelelő az őszi, tavaszi bokrosodás, közepes lett a tőállomány. A májusi bőséges csapadéktól a gabonatáblák „magukhoz tértek”, jó esély van arra, hogy a szemek számának és nagyságának növekedésével, a sarjhajtások kinevelésével a növényeknek sikerül kompenzálni az aszály okozta kiesést. Ugyanakkor gond, hogy erőteljes volt a rovar- és gombafertőzés, gyomosak, s helyenként megdőltek a táblák. Szabó Gábor, a fehérvári Aranybulla Mg. Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője szerint a búzánál elkésett a csapadék. A táblákat szemlélve ugyanis azt tapasztalja, hogy a kalászok felső negyedében nem telítettek a szemek, s a vártnál kevesebb az egy négyzetméterre jutó kalászszám is. Ezért a szakember – bár nem kíván jóslásokba bocsátkozni – csak közepes termésre számít. A gazdaságban a hét első napjaiban kezdik meg a búza aratását, a hétvégén még a tavaszi árpát vágták. Három kombájnnal dolgoznak. A gépek és az emberek nem sokat pihennek ezekben a napokban, kora reggeltől az esti harmat leszállásáig a gabonatáblában vannak.

A fehérvári Aranybulla tavaszi árpatábláján a hétvégén is kora reggeltől dolgoztak a kombájnok Fotó: BB

Igyekeznek kihasználni a kedvező időt, mert 20-22 nap alatt végezni akarnak a 200 hektárnyi árpa és a 700 hektár búza aratásával. A tavaszi árpa az első mérési eredmények alapján nem fizetett rosszul a gazdaságban: eddig 6-6,5 tonnát adott egy-egy hektár. A nagyüzemi aratógépeknél kisebb kombájnok szorgoskodnak a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont parcelláin. Nagy precizitással végzik a munkát, mivel kísérletekről van szó, egyetlen gabonaszem sem mehet veszendőbe. Más években nyári gyakorlaton levő egyetemisták, főiskolások, diákok segítették a betakarítást, az idén azonban a szükségesnél kevesebben jelentkeztek. Ezért a hétből csak öt kombájnt tudnak működtetni. Ennek ellenére – területenként változó hozamokkal – az őszi árpát már learatták. Nem fizettek rosszul a durumbúzatáblák, s a búzavetőmag előállítására használt parcellák első eredményei sem adnak okot csalódottságra. Mint Vida Gyula, az intézmény tudományos osztályvezetője elmondta, a kenyérgabonánál most az okoz gondot, hogy mivel a kalászolás után kapta az esőt, sarjhajtásokat növesztett, amelyek zöldebbek, magasabb nedvességtartalmúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!