Az első nap végén

2019.05.06. 14:00

Fehérvári diákokat kérdeztünk a magyarérettségi után

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1150 helyszínen 70412, emelt szinten 49 helyszínen 1608 vizsgázó érettségizett országszerte. Mi úgy értesültük, utóbbi sem volt olyan rémisztő.

Majer Tamás

Várjuk az eredményt – sürgette az idő forgását a Teleki gimibe járó Almássy Levente (szemben)

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Régészeti feltárásról vagy a szinkronizált filmekről kellett érvelniük a diákoknak a magyarérettségi első szakaszában, míg a második feladatsorban egy Mándy Iván-novellával, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeménnyel kellett megküzdenie a fiataloknak.

A fehérvári Teleki gimibe járó Almássy Levente az első részben a gyakorlati szövegalkotást választotta. (Középszinten két feladatlapot kaptak a diákok, az elsőre 90, a másodikra 150 percük volt.)

– Egy régészeti feltárásról kellett kérvényt írni az önkormányzathoz. Ezzel, remélem, hogy nagyon jól megbirkóztam. Még nem tudom, hogy lesz a pontozás, ez a javító tanártól függ – fogalmazott. – A második részben a Mándy Iván-novellaelemzést választottam. Szerintem ez sem volt nehéz. Azért választottam ezt, mert kicsit közelebb áll a szívemhez, mint a József Attila és Radnóti Miklós verseinek összehasonlítása. 450 szó körül tudtam írni, nagyon elégedett vagyok. Várjuk az eredményt – sürgette újra az idő forgását, és kedvesen a piros tollas tanárokat Levente, aki szeptembertől közgazdaságot szeretne hallgatni a Corvinuson. Hogy minél több felvételi pontot zsebeljen be az érettségin, történelemből emelt szintű vizsgát tesz. S nagyon számít a kiváló informatika eredményére is. Utóbbi tárgyból, bölcs előrelátással, már tavaly letette az érettségit.

Almássy Levente (b3) szeptembertől közgazdaságot szeretne hallgatni a Corvinuson.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emeltszinten is vizsgáztak

A Telekiben emeltszintű magyar vizsga is zajlott. Erről Rozsnyai Dominikot faggattuk ki. A fiatalember csókakői, a székesfehérvári Deák szakközépbe jár. Tudniillik arányaiban csak kevesen emelteznek, így aztán a hétfői napon Dominiknak „idegenben” kellett teljesítenie maratoni dolgozatot. Nekik is 4 órájuk volt. Az ő sulijukból más nem is jelentkezett az emelt magyarra. Dominik úgy érzi, nem volt annyira nehéz az emeltszintű feladatsor, hiába rémisztgették páran tréfából.

– Szakközepes vagyok, ezért nem volt rá lehetőségem, hogy emeltszinten tanuljam bármelyik tantárgyat, ettől függetlenül, szerintem teljesíthető feladatok voltak. Persze olvasottnak kell hozzá lenni, de a magyarnak ez a lényege! – szögezte le.

Rozsnyai Dominiknak „idegenben” kellett teljesítenie maratoni dolgozatot.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A műértelmezési feladatban Tandori Dezső Semmi kéz című versét kellett elemezni.

Az érvelési feladatban abban kellett állást foglalniuk az emeltszintűt író diákoknak, – s véleményüket érvekkel alátámasztaniuk –, hogy joggal kapta-e meg 2016-ban az énekes, dalszerző Bob Dylan az irodalmi Nobel-díjat. Dominik szerint bizony joggal!

A fiatalember erőst számít az emeltszint plusz pontjaira. – Kellenek nagyon a pontok – fogalmazott. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szeretne bejutni.

Mint mondta, ma délután már nem készül a keddi matekra, de a szerdai történelemre átnéz még egy s mást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában