A város annak idején 10 ezer eurót ajánlott fel

2019.07.05. 07:15

Fehérvár értette, átérezte a helyzetet

Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete látogatott Székesfehérvárra, hogy köszönetét fejezze ki a városnak a tavasszal leégett Notre-Dame újjáépítéséhez felajánlott segítségért.

Borsányi Bea

A nagykövet asszony a városházán tartott rövid sajtótájékoztatót Fotó: Pesti Tamás /Fejér Megyei Hírlap

– Székesfehérvár gyönyörű város. Magánemberként korábban már jártam itt, ám a mai látogatásom célja a köszönetnyilvánítás és Franciaország hálájának a kifejezése: a város polgármestere a Notre-Dame-i tűzesetet követően az elsők között volt, aki felajánlotta a segítségét. Akkor én ezt röviden megköszöntem, és megállapodtunk abban, hogy következő fehérvári látogatásomon őt is felkeresem a városházán – mondta el a nagykövet asszony a látogatás elején. Hozzátette: ez a felajánlás a francia–magyar, a több európai országból érkezett pedig az erős európai kapcsolatok bizonyítéka. Pascale Andréani, aki 2018 óta teljesít szolgálatot hazánkban, azt is megemlítette, hogy a nagykövetség ugyan Budapesten van, ám szeretné egész Magyarországot megismerni.

A nagykövet asszony a városházán tartott rövid sajtótájékoztatót
Fotó: Pesti Tamás /Fejér Megyei Hírlap

– A történelem, a kultúra és a gazdasági helyzet iránt érdeklődő, felkészült vezetőt ismerhettem meg a nagykövet asszony személyében. Elmondtam neki, hogy Székesfehérvár történelme során elveszítette ősi bazilikáját egy tűzvészben, így ez a város érti és átérzi a párizsiak helyzetét. Ezért is volt természetes számunkra, hogy segítséget nyújtunk, és csatlakozunk a világméretű összefogáshoz, a Notre-Dame újjáépítéséhez – nyilatkozta Cser-Palkovics András. Szó esett a francia–magyar kereskedelmi és kulturális kapcsolatokról, a legutóbbi európai parlamenti választásokról és természetesen Fehérvár történelméről és gazdaságáról, valamint szóba került egy francia testvérvárossal létrehozandó testvérvárosi kapcsolat is.

A kétkamarás francia parlamentben a Nemzetgyűlés egyébként szerdán fogadott el egy törvényjavaslatot a katedrális felújításának menetéről, amelyet a Szenátus ezután tárgyal majd. Mint ismert, Macron elnök 5 éven belül szeretné újjáépíteni a Notre-­Dame-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában