Új kihívások

2018.01.17. 15:05

Fehérvár adott otthont a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésének

Katonai és a biztonságpolitikai kérdések szolgáltak témául a két ország védelmi politikusai közti szerdai, székesfehérvári tanácskozáson.

Majer Tamás

A magyar delegációt Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Fehérvár országgyűlési képviselője, északi szomszédunkét Róbert Ondrejcsák, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára vezette.

Vargha Tamás, foglalta össze a megbeszélés témáit.

– Az elmúlt néhány évben országaink környezetében, egész Európában a biztonsági helyzet megváltozott. Az új kihívások cselekvésre sarkalltak minket, és a Visegrádi Négyek szövetségét is – utalt az államtitkár a délről érkező illegális bevándorlási hullámra, amely 2015-ben érte el hazánkat.

– A mai tények, az európai vélemények alátámasztják az akkori döntéseink helyességét, miszerint Magyarországot és az Európai Uniót meg kell védeni. Ebben Szlovákia partnerünk volt – emlékeztetett Vargha Tamás. aki kiemelte, hogy a szlovák-magyar kapcsolat kiváló, azzal együtt is, hogy vannak dolgok, amelyekben a két ország vezetői nem értenek egyet. – Ez egy pragmatikus, évről évre fejlődő együttműködés – mondta.

Vargha Tamás a biztonságpolitikai sajtótájékoztatón Fotó: Pesti Tamás

Az ülésen áttekintették Visegrádi Együttműködés és a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés feladatait is.

– E két együttműködés volt a zászlóshajója az illegális migráció elleni küzdelmeknek – hangsúlyozta Vargha.

A két ország vezetői szerint az európai biztonsági együttműködés is bizakodásra adhat okot. – Az EU hosszas tétlenkedés után felismerte az európai határok védelmének fontosságát – utalt a politikus a tavaly létrejött PESCO nevű védelmi megállapodásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában