Közgyűlés és könyvbemutató

2019.02.21. 14:30

Évkönyv, zenetörténet – Színvonalas kiadvánnyal jelentkezett a Szent István Király Múzeum

Közgyűlést és könyvbemutatót tartottak szerdán délután a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Bokros Judit

A szerkesztők közül balról Szabó Balázs és Bányai Balázs. Mellettük Szacsvai Kim Katalin a kiadványokkal

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A múzeumi tevékenységek iránt érdeklődő civileket összefogó, múzeumlátogató közönség nevelésére törekvő Fejér Megyei Múzeumegyesület – amelynek elnöke Demeter Zsófia történész – évindító közgyűlésén beszámolók elfogadására és az idei feladatok meghatározására került sor.

Ezután mutatták be a múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatából a legújabb kiadványt, amelynek különlegessége, hogy a Városházán és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban 2016-ban rendezett, kétnapos zenetudományi konferencia előadásainak anyagából is tartalmaz válogatást. A kiadványt Szacsvai Kim Katalin, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatta be.

A szerkesztők közül balról Szabó Balázs és Bányai Balázs. Mellettük Szacsvai Kim Katalin a kiadványokkal
Fotó: Simon Erika / ÖKK

Tőle megtudtuk: az évkönyv három részből áll, s az elsőben kapott helyet az említett konferencián elhangzott előadások egy része. Ez az esemény egyrészt azért volt fontos, mert a zenetudomány jeles képviselői – köztük külföldiek – ezúttal a főváros helyett vidéken találkoztak, másrészt pedig azért, mert társtudományok szakértői is előadtak. Erre – hogy zenetudománnyal konferencia szinten foglalkozzanak – korábban nem nagyon volt példa. A téma a 18. század és a korai 19. század városi, főúri zenei élete volt, erről születtek összefoglaló jellegű tanulmányok. Olvasható értekezés például az iskoladrámákról és azok történelemoktatásban betöltött szerepéről, Kresz Géza hegedűművész és családja kápolnásnyéki múltjáról, Demeter Zsófi a történész pedig a zenés színjátszás kezdeteiről írt tanulmányt. A kötetre ezután hivatkozni is lehet zenetudományos berkekben.

A kiadvány második részében főleg néprajztudományi, régészeti tanulmányok, közlemények kaptak helyet, a harmadik rész pedig a publikációké.

Az évkönyv szerkesztői Szőllősy Csilla régész, Pokrovenszki Krisztián, a múzeum új igazgatója, Szabó Balázs zenetörténész és Bányai Balázs történész.

Az évkönyvhöz a múzeum kiállítóhelyein lehet hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában