Szerdán a történelem érettségi jelenthet még kihívást

2019.05.08. 07:02

Érettségi: túl a nehezén?

Szinte már gyakorlottan érkeztek az érettségi második napjára a diákok kedden reggel. A matematika feladatokat frissen, az előző nap irodalmi sokkjából felocsúdva oldhatták meg az érettségizők. Aki rutinos volt a négyjegyű függvénytábla kezelésében, könnyebben megugorhatta a mércét.

S. Töttő Rita

Kai Vajk Gustafson az elsők között fejezte be a matematika érettségit kedden

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Talán a legrettegettebb érettségi típuson vannak túl az érettségiző diákok: kedden ugyanis matematikából kellett teljesíteniük a kötelezőt. Ezúttal a Comenius Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban jártunk, ahol Witzl Balázst, az intézmény igazgatóhelyettesét kérdeztük a tapasztalatokról: – Ahogy láttam, a feladat második részénél lehetett szükség mélyebb tudásra. De idén is volt trigonometria, diagramábrázolás és gráfok is – széleskörű ismeretekre volt tehát szükség. Az volt a szerencse, hogy gyakorlatilag szinte minden benne van a négyjegyű függvénytáblázatban, amire szükségük volt, s amit használhattak is érettségi közben. Így akinek kellő rutinja volt e segédeszköz használatában, annak ez egy könnyen teljesíthető érettségi volt. Összehasonlítva a hétfői magyarral legalábbis mindenképpen. Az ugyanis lényegesen nehezebb volt az előző évekhez képest.

Kai Vajk Gustafson az elsők között fejezte be a matematika érettségit kedden
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola nem csak saját diákjait érettségizteti – jönnek ide más fehérvári iskolák tanulói is, mert az adott nyelvi képzés érettségiztetését a Comenius tudja számukra biztosítani – ilyen például a francia és az olasz is. De a matematikán például voltak olyanok is, akik korábban már érettségiztek, de javítani szerettek volna érettségi eredményeiken. Ugyanis erre is van lehetőség. Kai Vajk Gustafson az elsők között fejezte be kedden a feladatokat a Comeniusban. Egy hónapon keresztül napi plusz két óra tanulással a háta mögött érkezett a vizsgára: – Az volt a célom, hogy hármasnál, négyesnél jobb legyen az eredményem, remélem, hogy a szükséges pontszámom meg is lesz. De mivel jogra készülök, így nekem nem olyan fontos a matek – mondta Kai, aki szerint azért meglehetősen nehéz volt a matek érettségi. – De legalább túl vagyok rajta – teszi hozzá. Szerdán ő is folytatja a történelemmel, majd számára jön az angol, a célnyelvi civilizáció és a spanyol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában