Székesfehérvári Természettudományos Élményközpont

2017.10.25. 08:39

Élmények (tár)háza az iskolásoknak

A Székesfehérvári Természettudományos Élményközpont célját és terveit egy sajtótájékoztató keretében mutatták be kedden.

Szanyi-Nagy Judit

Az élményközpont befogadóképessége 80 fő lesz, lehetővé téve öt csoport egyidejű jelenlétét a helyszínen - tudtuk meg a sajtótájékoztatón

Fotó: Pesti Tamás

Eldőlt: a várhatóan 2018 szeptemberében megnyíló Székesfehérvári Természettudományos Élményközpontnak a Rákóczi utcai Fehérvári Civil Központ ad helyet, mintegy háromszáz négyzetméternyi területen, oktatótermekkel és laborokkal.

- A helyszín kiválasztásában szerepet játszott, hogy egy mindenki által ismert, könnyen elérhető, sok iskolából megközelíthető épületről van szó, amely a vasútállomástól és az autóbusz-pályaudvartól sincsen nagy távolságra. Sőt, a civil központba mint közösségi térbe is jól illeszthető egy ilyen élményközpont; arról nem is beszélve, hogy az ingatlan egy része ennek köszönhetően meg tud újulni – nyilatkozta a helyszínválasztásról lapunknak Cser-Palkovics András polgármester.

Az élményközpont befogadóképessége 80 fő lesz, lehetővé téve öt csoport egyidejű jelenlétét a helyszínen – tudtuk meg a sajtótájékoztatón
Fotós: Pesti Tamás

Mit is takar ez a természettudományos élményközpont? Egy olyan „műhelyt”, amelyben a szakemberek élménypedagógiai programokat dolgoznak ki és alkalmaznak, segítve ezzel a diákoknak megérteni a természettudományos tárgyak világát, és lehetőséget teremteni a modern eszközök használatához.

Az élményközpont általános céljai: elősegíteni a természettudományos tárgyak, pályák népszerűsítését, bővíteni a tanulási lehetőségeket, valamint elterjeszteni a kísérletközpontú és élményszerű oktatást. Mindehhez elengedhetetlen a pedagógusok, szakemberek felkészítése, hiszen a harmincötféle programban többek között bűnügyi helyszínelő laborral, mobil naprendszerrel, mechatronikával, legórobotokkal, 3D-s technológiával, műholdas és légi távérzékeléssel vagy a virtuális valóság világával találkozhatnak az intézmények oktatói, diákjai.

Borján Tamás (pirosban), a Fehérvári Civil Központ üzemeltetési igazgatója volt az idegenvezető

A Fehérvári Civil Központban egy nagyobb oktató-előadó termet, négy kisebb, tematikus labort, raktárat alakítanak ki, de készül egy akadálymentes mosdó, és megújul a recepció is – mutatta be a terveket Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Európai Unió 436 millió forintos támogatásából létrejövő élményközpontot az innovációs műhely és az Óbudai Egyetem közösen hozza létre. A felsőoktatási intézmény műszaki karának dékánja, Györök György köszönetét fejezte ki a kezdeményezéshez, kiemelve: fontos, hogy minél több helyen megmutassuk Székesfehérvár hatalmas ipari potenciálját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában