Beúszott az aranycikesz

2019.07.26. 07:05

Egy hétig Harry Potter varázslatos világában élhetnek a gyerekek Velencén

Kviddicsbajnokságra hívott a dobszó a velencei táborban, ahol a héten zajlik a székesfehérvári önkormányzat idei utolsó nyári tábora, ahová fehérvári gyerekeket vártak. A táborlakók nagy izgalommal futottak a pályához.

Borsányi Bea

Az utolsó turnus zajlik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Táborban, ahol ezúttal talán minden eddiginél izgalmasabb téma köré építették fel első alkalommal a heti programot: Harry Potter varázslatos világát igyekeztek különböző módokon a gyerekeknek elhozni. Kellett ehhez a szervezők és a pedagógusok részéről egy jó adag kreativitás, de a tábor hangulata bizonyíték arra, hogy sikerült kihozni a témából a lehetőségekhez mérten szinte mindent. Ottjártunkkor – mint a képen is látható – éppen a kviddicsbajnokság aktuális fordulója zajlott a négy csapat, a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát között. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Füvesített, hosszú és ellipszis alaprajzú, 55 méter széles és 152 méter hosszú pálya ugyan nem állt a csapatok rendelkezésére, de kispályás focikapukra erősített hullahopp-, akarom mondani gólkarikák, amelyekbe a labdával be kellett találni, megvoltak.

Az utolsó turnus zajlik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Táborban, ahol ezúttal talán minden eddiginél izgalmasabb téma köré építették fel első alkalommal a heti programot: Harry Potter varázslatos világát igyekeztek különböző módokon a gyerekeknek elhozni. Ottjártunkkor – mint a képen is látható – éppen a kviddicsbajnokság aktuális fordulója zajlott a négy csapat, a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát között.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Négy labda helyett is csak egy pöttyös gumilabda volt a játékeszköz, de az aranycikesz – egy horgászbotra erősített kisebb sárga labda, amelyet az egyik tanár bácsi időről időre belógatott a pályára – elkapásáért a fogók harcosan küzdöttek. Természetesen seprűn, ahogy az a kviddicsben szokás. A lelátókat képező padokon a négy ház tagjai csoportonként foglaltak helyet, és hatalmas elánnal biztatták a csapataikat, integettek az általuk készített táblákkal.

Mint azt Wilk-Igari Eszter táborvezetőtől megtudtam, ez a legnépszerűbb program a táborban. Emellett azonban a héten a 4 ház tagjai más sportokban is megmérkőztek egymással. A kézműves foglalkozások persze ebből a táborból sem hiányozhattak. Ennek során olyan varázslatos képek készültek, amelyek fekete-fehérek, de amikor kihúzza őket az ember a papírkeretből, színessé válnak. De készültek hűtőmágnesek, varázslópálcák és vasalható gyöngyből címerek, egyéb figurák is.

Egy izgalmas jelenet a kviddicsbajnokságból
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Egy varázslótáborban pedig szinte kötelező a bájitalfőzés, no és a varázsigék használata, ezért előre megadott szavakból egy-egy adott problémára megírták a gyerekek a saját verses varázsigéiket is, amelyek aztán kikerültek a faházak ajtajaira. Az sem volt baj, ha valaki még nem olvasta a Harry Potter-­könyveket, hiszen a mesékből ismert más varázslatos elemek is felbukkantak a heti programban és a feladatokban.

Nemcsak a pályán, de a nézőterén is izgatott, lelkes hangulat uralkodott
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt a Velencén nyaraló gyerekek már megszokhatták, ennek a turnusnak is része az Animono Animációs Filmkészítő Műhely támogatásával működő animációs csoport, ahol a jól rajzoló nagyobb diákok egy héten keresztül dolgoznak egy stop-motion film létrehozásán. Ez egy képkockánként beállított és rögzített eljárás, amelyben a képeket végül mozgóképpé dolgozzák össze. Az elképzelt történet szereplőit tehát testrészenként megrajzolják, kiszínezik, kivágják, majd a végtagokat apró dróttal erősítik a testhez. Így válnak a figurák mozgathatóvá. Aprólékos, sok türelmet igénylő munka – nem csoda, hogy kitart az egész hétre, és az sem, hogy inkább a nagyobbakat köti le. Az elkészült, nagyjából 1 perces filmet aztán a tábor utolsó napján, azaz pénteken mindenkinek bemutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában