Egészség

2017.10.18. 07:00

Az ügyfélkapus rendszer mellett hamarosan aktivizálódik az E-Tér betegéletútja is

Közeleg a 21. század a magyar egészségügyi rendszerben is: az E-Tér heteken belül élesedik.

S. Töttő Rita

A gyógyszertárak dolgozói csak a patikusoknak nyitott részt látják majd az E-Térben

Fotó: shutterstock

A rendszer azonban kérdéseket vet fel a korábban tárgyalt ügyfélkapus betegéletutak valótlannak vélt adatai miatt…

Cikksorozatunk kapcsán sokan kattintottak rá ügyfélkapus rendszerükben a saját betegéletútjukat tartalmazó listára, így újabb különös történetekkel bővült a megkérdőjelezhető módon lehívott NEAK-támogatások köre. Volt olyan hozzászóló, aki úgy véli: „Nekem is a háziorvosom írt a nevem alatt hamis recepteket.” De más is megnézte a betegéletútját: „A lista szerint idén január 3-án Polgárdiban voltam vizsgálaton. Nem is jártam még Polgárdiban. Ráadásul akkor épp utaztam az Alföldről vissza Székesfehérvárra.” Az olvasó fel is teszi a kérdést: mi a teendő, ha ilyen fiktív adatot talál? Cikksorozatunk előző részében, amely megjelent a Fejér Megyei Hírlap október 9-i számában s megtalálható a feol.hu-n is „A betegéletút során regisztrált téves vizsgálatok – Mit tehetünk?” címmel, minden lehetőség megtalálható. Vannak olvasók, akik kételkednek abban, hogy félreütött TAJ-számokról van szó, a betegéletútba került adatokat sem tartják véletlennek.

Felhőben az adataink

S ahogy már jeleztük is előre, így jön képbe az az új Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely idén novemberben élesedik és kezdik el használni az egészségügyi szolgáltatók országszerte. Ebből tudja majd meg az orvos, hogy milyen ellátásban részesültünk, milyen gyógyszert írtak fel nekünk, kiváltottuk-e, kérhet a szakember a rendszeren keresztül beutalót, felírhat e-receptet, amit a patikus lát és ki is ad a betegnek. Érkezik a valódi 21. század, amely a „kartoték-adat” alapú helyi rendszeren túlmutatva, országos szintű elérhetőséget nyújt az egészségügyi szolgáltatóknak.

Átfedés?

De vajon az ügyfélkapus adatok és az E-Tér által tárolt információk között lesz-e átfedés? Mert ha igen, a listáinkban található valótlan adatok akár még befolyásolhatják is egyes esetekben az orvosok döntéseit. Feltettük kérdéseinket az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak is, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felhőalapú digitalizált rendszerét biztosítja. – Az élesedés ugyanis már csak hetek kérdése. 2017 novembere az egészségügy minden fontos szereplőjét összeköti: a háziorvosokat, a szakrendelőket, a kórházakat, a gyógyszertárakat, az ágazati irányítási rendszert és a lakosságot. Ám ez a rendszer semmilyen módon nincs kapcsolatban az Ügyfélkapun keresztül elérhető betegéletúttal – tette egyértelművé válaszában a központ. Tehát a fent említett egészségügyi kockázattal nem kell számolniuk a gyanútlan betegeknek.

Az E-Térben kizárólag azon ellátások adatai és dokumentumai lesznek elérhetőek, melyek az adott egészségügyi szolgáltatónál történt betegellátás keretében kerültek a rendszerbe. Vagyis az E-Tér e tekintetben a NEAK ügyfélkapus szolgáltatásán keresztül elérhető adatoknál sokkal több és részletesebb adatot biztosít az ellátás szereplői számára, így az ellátó orvos nem egy-egy esemény megtörténte alapján, hanem az eseményről szóló részletes dokumentumok – ambuláns lap, zárójelentés, lelet – alapján hozhatja meg szakmai döntéseit.

A gyógyszertárak dolgozói csak a patikusoknak nyitott részt látják majd az E-Térben
Fotós: shutterstock

A lakossági portál

Ezen felül lesz / van egy lakossági portálja is az E-Térnek, ahová minden, az új rendszerben elérhető e-egészségügyi szolgáltatást feltüntetnek majd. Ebből következik tehát, hogy az E-Tér indulásakor nem lesznek visszamenőleg betöltve betegadatok. A rendszer lakossági felületét azonban már most érdemes elkezdeni böngészni, megismerni: a https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes oldalon azonban jelenleg a digitális önrendelkezésen túl más szolgáltatások még nem elérhetőek, mivel az egészségügyi ellátók adatszolgáltatása november 1-jétől indul meg, onnantól kerülnek be olyan betegadatok és dokumentumok a rendszerbe, melyeket majd a lakosok megtekinthetnek. A Lakossági portálra ügyfélkapus azonosítást követően TAJ-szám megadásával lehet belépni, és mindenki csak a saját magára vonatkozó egészségügyi adatokat és dokumentumokat láthatja. A szolgáltató kérdésünkre kiemelte: ezen a felületen az önrendelkezés mellett lehetőség van nemcsak a betegéletút és az ahhoz kapcsolódó zárójelentések, leletek megtekintésére, hanem arra is, hogy a lakosok megtekinthessék a saját adataikkal kapcsolatos adatkezeléseket is: az E-Térben tárolt adataikat ki, mikor hozta létre, módosította, nézte meg vagy próbálta megnézni. Vagyis a beteg azonnal észreveheti, ha valaki szerinte jogosulatlanul tekintett bele az egészségügyi e-rendszerébe.

Nem csak a közegészségügy

Jövő év november 1-jétől pedig már a magán egészségügyi ellátóknak is kötelező lesz az E-Tér rendszerének használata. Sőt, ekkor csatlakozik az Országos Mentőszolgálat is. Ezen adatokkal kiegészülve lesz teljes egy-egy beteg egészségügyi ellátása – kivéve természetesen a külföldi egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek akkor sem jelennek meg a rendszerben.

Az E-Térhez való közegészségügyi szolgáltatók csatlakozása azonban már megkezdődött – árulta el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ: eddig majd 8 ezer intézmény kezdte meg a csatlakozást.

 

JOGÁLLÁSOK ÉS ÖNRENDELKEZÉS

Az E-Tér-hez csatlakoztatott medikai rendszereket használó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül használják az új rendszer szolgáltatásait. Az EESZT menürendszere jogosultságtól és szerepkörtől függően jelenik meg a felhasználónak. A háziorvos, mint a beteg kezelőorvosa bármikor megtekintheti betege egészségügyi adatait. Az asszisztensek számára nem elérhetőek a betegek EESZT-ben tárolt betegadatai, viszont a betegellátás során, a háziorvosi rendszerbe felvett ellátási eseménnyel kapcsolatos adatokat a rendszer rögzíti az EESZT-ben is, ezért szükséges a kétfaktoros azonosításuk a bejelentkezéskor. A gyógyszerészek csak az e-recept funkciót érik el, jelenleg csak aktív e-recept adatokat ismerhetnek meg. A lakossági portálon a betegek maguk állíthatják be azt, hogy bizonyos ellátások, vizsgálatok megtörténtét mely szakorvosi gárda láthatja. Egy kivétel van a rendszerben: a sürgősségi ellátás, amikor az orvos minden adatot láthat – ez a globális tudás ugyanis életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában