Pázmánd

2017.10.24. 08:00

Egészséges, adalékanyag-mentes tésztát hoznak a távoli településről

Példaértékű együttműködés van Pázmánd és Tiszacsege között. Az utóbbi város közmunkaprogramjának köszönhetően a pázmándi gyerekek egészséges tésztához jutnak. A rendszert szeretnék itt is meghonosítani.

S. Töttő Rita

Ebédelnek a gyerekek a pázmándi Pitypang Óvodában - a tészta messziről jött

Fotó: Pesti Tamás

Májgombóc leves és zöldséges csirkeragu párolt rizzsel – ez volt az ebéd pénteken a pázmándi Pitypang Óvodában. A gyerekek már a hétvége előtti hangulatban fogyasztották ebédjüket, mit sem sejtve arról, hogy a levesükben található finom, puha tészta egy olyan, több mint 200 kilométerre található településről, Tiszacsegéről származik, amelyet ottani emberek, közmunkások készítenek. S hogy ez miért érdekes? Mert Pázmánd számára fontos az egészséges, ellenőrzött adalékmentes alapanyag, amelyet ráadásul, ha olyan helyről tudnak beszerezni, ahol példaértékű közmunka foglalkoztatás zajlik, akkor abban nem csak részt venni érdemes, de tanulni is tőlük – ezt már Virányiné Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere fogalmazta meg, hozzátéve, hogy nem véletlen az sem, hogy Tiszacsegére esett a választásuk. A két település ugyanis évek óta jó kapcsolatot ápol, összejárnak tanulni egymástól.

Így volt ez nem rég is, amikor Pázmánd polgármestere és Sárkány Zoltán alpolgármester, a helyi közfoglalkoztatottak kíséretében elment, hogy megismerkedjenek a tiszacsegei mintaprogrammal. Anno egy minisztériumi egyeztetésen találkoztak először e települések vezetői, ahová a földművelésügyi miniszter hívta a településeket.

Ebédelnek a gyerekek a pázmándi Pitypang Óvodában – a tészta messziről jött
Fotós: Pesti Tamás

A téma a gazdálkodó és tudatos közétkeztetést folytató, jó gyakorlattal rendelkező önkormányzatok együttgondolkodása, együttműködése volt. – Mi akkor el is kezdtük ezt, így három éve Pázmánd a tésztát a közétkeztetésbe Tiszacsegéről szerzi be, ahol saját gazdálkodásban tartják a tyúkokat, onnan származik a tojás is és a tésztaüzem is az önkormányzaté – mondta a polgármester asszony, hozzátéve: számukra a fő szempont az egészséges, ellenőrzött adalékmentes alapanyag és az, hogy így nem nyereségtermelő céget, hanem egy települést, s annak közfoglalkoztatási programját támogatják, amellett, hogy az ár is kedvező.

Legutóbb tehát a polgármester a közfoglalkoztatottakat is elvitte, hogy az ottani mintaprogramokkal ismerkedjenek.

- Tanuljunk mindannyian ott, ahol majd 500 közmunkás, nagy százalékban roma lakosok, egy kis csodát teremtenek maguk körül, rendben tartva a települést, utakat javítanak, térkövet gyártanak, szigetelnek, csirketelepen, tésztaüzemben dolgoznak és még ezer más dicséri a kétkezi munkájuk eredményét. Mónikát lenyűgözte az, amit ott látott: a rend és szervezettség is példaértékű Tiszacsegén – mondja, rávilágítva: igaz, ehhez kell egy karizmatikus polgármester, Szilágyi Sándor, aki ezt összetartja, és koordinálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában