második és nemzetközi

2019.07.10. 14:15

Duna menti nyugdíjasok találkoztak Kulcson

Hogy miért kedden tartják, és nem hétvégén? Egyebek mellett azért, mert nyugdíjasként már minden nap kinevezhető hétvégének.

Sági Zoltán

Kulcs, Kulcsod és Kopács egy színpadon

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Továbbá tavaly az első Nemzetközi Duna Menti Idősek Találkozóját is kedden tartották, praktikus okokból, mint azt korábban, az Aranykulcs Fesztiválon Kaiserné Gödöny Erzsébettől, a Vidám Emberek Közössége vezetőjétől megtudtuk. A hagyomány pedig kötelez. A Vidám Emberek Közössége szervezi e találkozókat, az ország több nyugdíjasszervezete mellett idén két határon túli magyar településről is érkeztek képviselők, a településvezetői szintig bezárólag. Jobb Gyula, Kulcs polgármestere Kaiserné Gödöny Erzsébet társaságában szólította a rendezvénynek otthont adó kulcsi hajóállomás színpadára Bognár Csabát, a szlovákiai Kulcsod polgármesterét, aki a kulcsodi küldöttség élén érkezve családostul fogadta el a magyar testvértelepülés meghívását. A Horvátországból, Bellye járásból, Kopácsról érkezett küldöttség vezetőjét szintén színpadra szólították.

Jelen állapotában is Kulcs gyöngyszeme a Duna-parti hajóállomás, amelynek további fejlesztési terveit régóta dédelgeti a község vezetése, ám forrást találni hozzá egyelőre nem sikerült. Ezzel együtt folyamatosan zajlanak a fejlesztések a településen, a II. Nemzetközi Duna Menti Idősek Találkozójára érkezőknek is a jelenleg zajló útfelújítás munkaterülete mellett kell rákanyarodniuk a Duna partjára vezető utcácskára. A közel egy kilométeres szakaszt egy szintén a rendezvényre igyekvő, 70 fölötti, jó kedélyű férfi társaságában tettük meg, aki nem utasította vissza a fuvart. Elmesélte, valaha Kulcson élt, de aztán az élet elsodorta. Lakott többfelé, ezzel kapcsolatban egy múltbéli, tragikus eseményre kétszer is utalt, de végül előrukkolt vele: egy ideje újból társsal él. A hajóállomáshoz érve elváltak útjaink, útitársunk eltűnt a zabolátlan nyugdíjasok zajos forgatagában, amelyben a pólófeliratok tanúsága szerint jó pár település klubjai kép­viseltették magukat.

Kulcs, Kulcsod és Kopács egy színpadon
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

– A civilek összefogása nélkül Kulcson is szürkébb lenne minden – fogalmazott köszöntőjében a színpadra lépő Kaiserné Gödöny Erzsébet, aki Fejes Balázs alpolgármesternek külön is megköszönte a rendezvény lebonyolításához szükséges források előteremtését.

A rendezvény háziasszonyaként név szerint is megemlékezett továbbá a háttérmunkákban aktívan segédkező Jövő Kulcsa Egyesületről, amelynek egyes tagjai a színpad rendezői balján egy pazar illatokat pöfékelő kondér körül szorgoskodtak, valamint a rendezvény forgalomirányítási munkáiban segédkező Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesületről. A fehér sátrak alá rendezett asztaloknál helyet foglaló, mintegy száz résztvevő mögött, a háttérben a Duna sötétzöldje a túloldali erdő­soron fölszivárogva oldódott bele az égbolt délelőtti kékjébe.

A kulcsi Vidám Emberek Közössége énekes köszöntője
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A színpadon a programok sorát is a rendezvény házigazdai teendőit ellátó Vidám Emberek Közössége nyitotta, akik saját, alkalomra írott dallal köszöntötték a vendégeket. Hogy könnyebb legyen szóba elegyedni velük, a közösség tagjai majd tenyérnyi névkitűzőt is hordtak a viseleten, amely fehér blúzból, hímzett kötényből és kékfestő szoknyából állt. Csak amikor a mezőfalvai asszonyok táncára került sor a színpadon, tűnt elő ismét a forgatagból útitársunk, aki ekkorra már a mezőfalvai Sárga Rózsa Nyugdíjas Klub ciklámenszínű egyenpólójában köszönt vissza, miközben kezében kamerával a színpad közelébe igyekezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában