verssel köszönte meg

2017.10.23. 17:44

Így emlékeztek meg Ercsiben!

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról emlékeztek meg hétfőn 11 órakor Ercsiben. A rossz idő miatt az Eötvös József Művelődési Ház aulájában tartották az ünnepséget.

Nagy Zoltán Péter

Az ercsi megemlékezés szónoka a már kétszer halottnak vélt Dózsa László színművész volt

A megemlékezés szónoka Dózsa László színművész volt, aki bár Budapesten született, de édesanyja és rokonai Ercsihez kötik. Dózsa László érdemes művészt az 1956-os forradalom leverése után, november 5-én egy szovjet kivégző osztag elé került, ahol nyakát érte a golyó, majd az egyik szovjet katona kézigránátot dobott a kivégzett emberek közé, a repeszek őt is eltalálták.

Az ercsi megemlékezés szónoka a már kétszer halottnak vélt Dózsa László színművész volt

Egyedül élte túl a kivégzést, és a magyar civilek egy közeli kórházba szállították, ahonnan az AVO emberei kihallgatásra elhurcolták. Az egyik kihallgató tiszt rúgásokkal betörte a koponyáját, és Dózsa Lászlónál 14 évesen beállt a klinikai halál. A holttestek közé tették, és a Fiumei úti köztemető tömegsírjához szállították, ahol az egyik munkás rádöbbent, hogy a mésszel leöntött halottak egyike, Dózsa László még mozog! A tiltás ellenére kihúzták a halottak közül a fiatalembert, s egy másik kórházban nyolcórás műtéttel megmentették az életét.

Mivel heves zivatarokkal jött az erős nyugati szél, az ercsiek ezért a megemlékezést a művelődési ház aulájában tartották meg hétfőn délben

Dózsa László beszédében köszönetet mondott Ercsi lakóinak, amiért titokban tartották kilétét, ezzel megkímélve őt a bosszúálló kommunista rendszer leszámolásától.

A megemlékezés emléktábláját november 4-én leplezik le, de addig is megtalálható az ’56-os emlékezés terén levő emlékmű belső felületén

 

A kivégzett, majd halálra rugdosott Dózsa László édesanyjához írt saját versével köszönte meg Ercsi lakóinak, hogy oly sokáig rejtették kilétét :

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában