Szennyvíziszap

2019.06.28. 07:13

Doktor Márton nem látja a fától az erdőt

A fehérvári ellenzék felhergelte fél Magyarországot, mert egy vállalkozó visszaadta a természetnek a jussát. Erdőt növesztett a lepusztult bánya helyére.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Tudtuk, tudjuk, hogy ma demonstrációra készül a fehérvári ellenzék, de számunkra elveszett az indok. A Feol korábbi cikkéből kiderült, hogy a szennyvíziszapból szuperföld, szuperhumusz nyerhető, amiből több méterre nőnek a fák néhány év alatt.

Lássuk a mellékelt példát! Az egykoron szocialista „korona” alatt működő agyagbányából több ezer köbméter termőtalajt daráltak le. Ezen a helyen a vegetáció írmagja sem maradt meg.

Fotó: Téglaipari Kft.

Így nézett ki 2008-ban az a Fehérvár szomszédságában megbúvó lepusztított agyagbánya, ahol a fű is csak nyögve nőtt. A földfelszínből nagyjából két métert daráltak le, azaz a termőtalaj teljes mértékben megsemmisült.

Na, ekkor jött egy vállalkozó – aki lehet, hogy részese volt korábban a pusztításnak –, és azt mondta, rendbe teszi a tájat, azaz rekultiválja, pontosabban visszaadja a természetnek, ami a természeté. Kísérletek egész sora után kidolgozta a szennyvíziszapból születő szuperföldet, a köbhumuszt. És néhány év leforgása alatt láss csodát!

Fotó: Téglaipari Kft.

A barbár módon tönkretett természetből egy burjánzó szigetet épített. Fák nőttek az ég felé, lombokat hozó, dús fák. Ám az ellenzék hírportáljai valahonnan műholdas gyorsított felvételeket kaptak, hogy Fehérvár határában ezer köbméterszám borogatják a szennyvíziszapot.

Megkérdeztük a vállalkozót, hogy miért hozza ide a horvát szennyvíziszapot. Ő azt mondta, mert ami itthon elérhető, az kevés és drága. Ám mindezt az ellenzék egyik hírportálja is kiszimatolta, és az Index is lehozta a Feol után, hogy „Bocs, de itt élet születik, nem

környezetszennyezés!”

Ezek ismeretében kérdeztük a fehérvári ellenzék oszlopos tagját, Márton Rolandot, lesz-e mégis tüntetés. A beszélgetést mindenki megnézheti:

Amit nem értek: a program nélkül küzdő ellenzék végre megfogalmazza azt, hogy tegyünk a globális felmelegedés ellen. Ehhez a zseniális programhoz fák, hatalmas élő fák kellenek. De ma tüntetést szerveznek a fák ellen, mert azok fideszesek, azok mászárosak. Fehérvár határában nem fák nőnek, hanem erdők, s az ellenzék tüntetni megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában