Igaz-e, hogy Székesfehérvár (is) a potenciális munkanélküliek városa?

2018.10.10. 07:00

Jönnek a humanoid robotok – Elindult a Digitális Felzárkóztató Program Fehérváron

Tombol a negyedik ipari forradalom. Cyber-fizikai rendszerek csatlakoznak a valódi tárgyakhoz. A robotok már a spájzban vannak. Vajon, ha voltak gépromboló munkások, lesznek-e robotromboló munkavállalók?

Majer Tamás

Ennek a cuki robinak nincs saját érzelme, de prímán dekódolja az emberekét, arcról olvas

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I. című projekt nyitórendezvényét tartották kedden.

Égi Tamás alpolgármester a megyeszékhely gazdaságát méltatta, miszerint jövedelmek tekintetében országos első a város, 150 kilométerről is járnak be ide dolgozni, 265 ezer ember életét befolyásolja a város naponta! Nem újabb munkavállalókra, hanem a termelékenység emelésre van szükség.

A projektgazda Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke, Laufer Tamás az ipari forradalmaknál kezdte felszólalását, amelyek egyre sűrűbben követik egymást. A negyedik zajlik. Úgy látja, nagyon hamar megsokszorozódnak a robotok a világon és idehaza is. Elmondta, az egy éve nyílt Alba Innovár Digitális Élményközpontban tavaly szeptember óta 5 ezer látogató járt, minden nap újabb diákokat fogadnak, s ismertetik meg velük a legeslegújabb technológiák alapjait. Terjed a 3D nyomtatás, mindenfelé kulcstartókat és játék katonákat nyomtatnak maguknak a diákok.

Pomázi lehetőségeket lát a technológiában
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Lehet, hogy amire ők felnőnek, már – Isten bocsássa meg – emberi szerveket is lehet majd nyomtatni. Arra a világra kell felkészíteni a gyerekeket, amiben élni fognak – fogalmazott a szakember, aki szerint a felnőttképzés is roppant fontos.

– Nem várhatunk arra, hogy a gyerekeink felnőjenek. A változások villámgyorsak. Tíz éven belül megszűnik a kamionsofőr, a targoncavezető és még jó néhány szakma. Nem lesz szükség bolti pénztárosokra sem – jelentette ki. – Azoknak, akik ezeket az állásokat betöltötték, más foglalkozást kell tanulniuk. Fehérváron nincsenek igazából munkanélküliek, de rengeteg potenciális munkanélküli van – emelte ki Laufer; jó reklámot csinált a projektben lévő képzéseknek. Pölöskei Gáborné szakképzésért és a felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is arról beszélt, hogy új szakmák születnek. Hogyan felel erre az oktatás?

Ennek a cuki robinak nincs saját érzelme, de prímán dekódolja az emberekét, arcról olvas
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A mai fiatalokat olyan munkakörökre kell képeznünk, amelyek javát jelenleg nem tudjuk körülírni – mondta. Tanulmányok szerint a felnövekvő Z generáció tagjai 65 százalékának olyan munkája lesz, ami még nem létezik! Ezért – fejtette ki a politikus – foglalkozások helyett készségekre és képességekre kell megtanítani a fiatalokat; a frontális oktatás helyett inkább gyakorlati órákon.

Pomázi Gyula, iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár az ipari digitalizáció és a technikai kihívások hatásairól, lehetőségeiről beszélt. Előadásából kiviláglott, hogy az új technológiák javíthatják a termelékenységet, a versenyképességet. A robotok átvállalhatják a rutinszerű szellemi és fizikai munkafeladatokat, amely révén az emberek szerteágazóbb szerepeket tölthetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában