megérdemelt jutalom

2019.08.13. 11:30

Ők már elválaszthatatlanok – Átadták a Deák Dénes Díjat és a Lánczos–Szekfű Ösztöndíjakat

Huszonkét díjazott neve és méltatása hangzott el hétfőn délután a Bory-vár magas falakkal védett udvarán. Ecsedi Mária kapta az idei Deák Dénes Díjat, míg az ösztöndíjas Szeredi Merse Pál lett. Ugyanitt adták át a Lánczos–Szekfű Ösztöndíjakat is, melynek 18 fő örülhetett, és a polgármesteri keretből két művészettörténész is részesült.

Palocsai Jenő

Díjátadók és díjazottak népes csoportja az ünnepélyes rendezvényen Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Lánczos–Szekfű Ösztöndíjakat az erre a célra létrehozott alapítvány kuratóriuma olyanoknak ítéli oda, akik valami kiemelkedő, színvonalas alkotó tevékenységet folytatva a tudomány, a művészet, illetve a társadalompolitika terén gazdagítják a várost.

A már megszokott módon, a Bory-várban adták át, ünnepélyes keretek között a város rangos elismeréseit. A díjazottak a méltatásuk után vehették át az elismeréseket, illetve a virágokat.

Cser-Palkovics András rövid polgármesteri beszédében köszönetét fejezte ki a Bory családnak, majd párhuzamot vonva az átadás helyszíne és a díjazottak tevékenysége között azt mondta: Ahol jelenleg vagyunk, az egy személyes történet, ami egy igazi közösségi érték lett.

A köszöntőt követően a Deák Dénes Díjra érdemes személyt mutatták be először. Ecsedi Mária képzőművészt Kovács Péter, az alapítvány egyik vezetője méltatta. A kurátor kitért a hatvanas-hetvenes években zajló kezdetekre, hogy a fővárosból érkező szakember hogyan dolgozott azon, hogy kiemelje a szürkeségből a számára szokatlanul kicsi várost. Kovács Péter beszéde végén úgy fogalmazott, hogy a város Ecsedié lett, és Ecsedi a városé.

A Deák Dénes Ösztöndíjat idén Szeredi Merse Pál művészettörténész kapta. A polgármesteri keretből is művészettörténészek kaptak, Kusler Ágnes, valamint Szarka Zsuzsanna.

Díjátadók és díjazottak népes csoportja az ünnepélyes rendezvényen
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A Lánczos–Szekfű Ösztöndíjak átadása a kuratórium elnökének, Bobory Zoltánnak a feladata volt.

Asztalos Tamás, illetve Vakler Lajos tovább folytatja a megkezdett munkát, míg a Csutiné Schleer Erzsébet – Igari Antal – Tóth Viktória által alkotott csoport már feldolgozta Pordán H. Ferenc munkásságát. Ocsenás Péter József már befejezte regényét, de Rosta Helga és Lázár Zsófia csak most terveznek kiadványt szerkeszteni, ahogy Tóth Tamás is nagy terveket dédelget.

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesületen keresztül a Közéleti és Kulturális Szalont támogatják, míg Lencsés Rita a népszerű Herbarius túrák miatt került fel a listára.

A díjazottak között van még Miklós Árpád, Sáringer Éva, Vámi Tamás Álmos, Balásné Szalma Klára, Pásztor Bertalan, Prax Levente és Szegedi Kovács György is. Támogatásban részesült a korábbiak mellett Pinke Miklós és alkotótársa, Varga Gábor Farkas. A zenéhez kapcsolódóan is lettek ösztöndíjasok, mint Mits Péter és Szabó Ferenc János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában