Partnertelepülési együttműködés

2018.07.12. 09:30

Csíkvár török kapcsolata Kirklareli-Kavaklival

A magyarországi, Fejér megyei Szabadbattyán partnertelepülési szerződést írt alá a törökországi Kirklareli-Kavakli településsel. A két nagyközség most szentesített megállapodása egy csaknem másfél évtizedes kapcsolat eredményeként született meg.

V. Varga József

A szabadbattyáni várjátékok 14 éve kezdődtek a Kula toronynál

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Mikor és hogyan kezdődött a falu török kapcsolata? – kérdeztük Polyák István polgármestertől.

– A magyar és török kapcsolatok csaknem másfél évtizedes múltra tekintenek vissza. Szabadbattyán 15–16. századi műemléke, a török nevet viselő Kula torony (kule, kulesi török eredetű szó, tornyot jelent – a szerk.) adta a kapcsolatfelvétel alapját. A 2004-ben kezdődő hagyományőrző várjátékokon már évről évre köszöntöttünk török vendégeket, és ez a kulturális, turisztikai folyamat mára a gazdasági kapcsolatok megteremtésének szintjéig jutott el.

A szabadbattyáni várjátékok 14 éve kezdődtek a Kula toronynál
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

– Kavaklival már korábbi az ismeretség.

– A helységgel 2009-ben kerültünk először kapcsolatba, és már az akkori településvezetés kezdeményezte az együttműködés alapjainak rögzítését, megerősítését. A szorosabb kapcsolat kialakításának feltételeit azonban a múlt évben sikerült megteremteni. Ebben kiemelkedő szerepet töltött be Osman Sahbaz, a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Török–Magyar Üzletemberek Egyesületének alapító elnöke, aki településünk régi barátja és a Szabadbattyánért cím birtokosa.

– Miként alakultak a további esztendők?

– Az üzletember segítségével immár gazdasági kapcsolatok kialakításában is közreműködött önkormányzatunk, és az ő jóvoltából alakult ki szoros kapcsolat a budapesti Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel (TIKA) és a Junus Emre Török Kulturális Intézettel. Az ő közbenjárásával 2017-ben Szabadbattyánban vendégeskedett Kavakliból egy delegáció, Gürel Kosdemir polgármester vezetésével, és már akkor szó esett a partnertelepülési szerződésről. Az idén szabadbattyáni küldöttség járt Kavakliban a hagyományos késő tavaszi fesztiválon, valamint a híres török nemzeti sport, az olajbirkózás regionális versenyeire szóló hivatalos meghívással. Az ünnepség részeként került aláírásra a két település partneri megállapodása.

Gürel Kosdemir (b), Osman Sahbaz és Polyák István Fotó: SzB

– Isztambulban is jártak.

– Igen, törökországi programunknak volt egy másik jelentős állomása is Isztambulban, ahol Osman Sahbaz vendégei lehettünk az ázsiai földrészen álló éttermében, csodás panorámával a történelmi városrészre. A díszvacsora vendégei között az üzletembereken kívül Kayseri tartomány kormányzójával, Isztambul kerületi polgármesterével, a térség országgyűlési képviselőjével, írókkal, költőkkel, filmrendezőkkel tölthettünk el egy csodálatos estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában