példaképek

2017.11.13. 21:03

Csányik családi tárlata nyílt Perkátán

A település közösségi és kulturális életében fontos szerepet betöltő Csányi család három jeles alkotójának munkáiból nyílt kiállítás pénteken a Győry-kastélyban.

Szabó Szabolcs

A megnyitón a Győry-kastély dísztermében elsőként Fórizs Antal, a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (mint szervező, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. mellett) vezetője köszöntötte a népes közönséget. Külön kiemelte azokat, akik munkájukkal segítették a már elhunyt legendás restaurátor-festőművész, Csányi Lajos, a jelenleg is alkotó Csányi János képzőművész és Csányi Rudolf könyvkötőmester remek munkáit felvonultató kiállítást, amelyet a Csányi-nap keretében mutattak be az érdeklődőknek. Az ünnepségen külön köszöntötték a három kiállító alkotó édesanyját, Csányi Károlyné Juliannát, aki idén ünnepelte 95. születésnapját.

Jelen volt Csányi Sándor színművész is, aki beszédében felidézte: két évtizeddel ezelőtt szintén a Győry-kastélyban lépett fel egy kiállításmegnyitón, versmondóként. Akkor éppen a főiskolára készült, és rengeteg biztatást kapott a családtagoktól és a perkátaiaktól is. Csányi Sándor bensőségesen szólt Csányi Lajosról, akire most is példaként tekint, hiszen, mint fogalmazott, Lajos egy igazi közösségi ember volt, aki rengeteg szeretettel fordult minden ember felé.

A neves színművész, Csányi Sándor régi családi emlékeket idézett fel köszöntőjében Fotó: Zsedrovits Enikő 

A település polgármestere, Somogyi Balázs kiemelte: a Csányi család hosszú évtizedek óta közösségépítő erőt jelent Perkátán. – Büszkén gondolunk azokra, akiknek innen indult országos vagy éppen nemzetközi karrierjük, de nem feledkezünk meg azokról sem, akik helyben maradtak, és becsülettel dolgoznak a mindennapokban – tette hozzá. Az ünnepségen a tehetséges perkátai fiatalember, Csányi Kevin, valamint a színész Csányi Dávid szavalatait is meghallgathatta a közönség. Csányi Rudolf és Csányi János pedig részletesen beszélt a kiállításon megtekinthető munkákról. A Csányi család tiszteletére rendezett tárlat egy hónapon át látogatható a Győry-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában