Pénzt kérnek

2019.03.22. 14:00

Vigyázzunk idős rokonainkra! Csalók csaphatnak le Fejér megyére is

Ismét gyakrabban hallani a telefonos csalások unokázós válfajáról, ahol a cél idős emberek megtévesztése. Ami e bűncselekmény egyik legsajnálatosabb vonása: arra a létfontosságú társadalmi értékre, az egymás iránti áldozatos felelősségvállalására épít, ami – tán a csalók miatt is – napjainkra vészesen fogyatkozóban van.

Sági Zoltán

Ha gyanús a hívás, bátran tegyék le a telefont, hogy információt szerezzenek, tájékozódhassanak!

Fotó: Shutterstock

– Azzal hívták föl, hogy a fia súlyos balesetet szenvedett – idézte föl egyik olvasónk az idős nagynénje történetét. Az érdi Boris néni rögtön vissza is kérdezett – hol történt az eset? –, mert furcsállotta, hogy a külföldön élő fia neki nem szólt arról, hogy hazalátogat. – A Budai úton, és legalább egymillió kéne, de gyorsan – hangzott a türelmetlen válasz, ám az eset végül jól végződött. Boris néni gyanakvása ugyanis az aggodalma fölébe kerekedett – a bemondott otthoni készpénzmennyiség hallatán pedig a telefonáló elveszítette érdeklődését.

A trükk régi, de rendre visszatér

Az unokázós trükk egyelőre nem Fejér megyében szedi áldozatait, de jobb az elővigyázatosság, így Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő legutóbbi lakossági fórumának kezdetén Dér Tibor rendőr százados, nyomozó röviden ismét összefoglalta a hallgatóság előtt, mire kell figyelemmel lennünk, hogy elkerülhessük az átverést.

A szakember elmondta: bár a trükk régi, egyre újabb kerettörténetekbe ágyazva rendre visszatér. A legutóbbi módszer lényege az, hogy álrendőrnek adja ki magát a telefonáló, és a hívott személy unokájára, családtagjára hivatkozva kér tőle segítséget. Az egyik mesetípus szerint az unoka balesetet szenvedett és a baleset másik érintettje külföldi, akivel csak nagyobb, 400 ezer és 1 millió közötti összeggel vagy annak megfelelő ékszerrel, értéktárggyal lehetséges a káresetet a helyszínen rendezni. A telefonáló közli, hogy egyik kollégája azonnal el is indul az összegért, amíg azonban ő odaér, az álrendőr vonalban marad, szóval tartja az áldozatát, hogy annak ne legyen lehetősége átgondolni, ellenőrizni az információt.

A másik mesetípus szerint az unoka vagy családtag hirtelen rosszul lett, és a soron kívüli, életmentő kórházi beavatkozásra kell az összeg. A rendőrségi tájékoztatás szerint az elkövetők átlagos öltözetűek, így pontos személyleírást nehéz adni róluk. A hívásuk pedig az esetek többségében rejtett számról vagy eldobhatós telefonról érkezik.

Ha gyanús a hívás, bátran tegyék le a telefont, hogy információt szerezzenek, tájékozódhassanak!
Fotó: Shutterstock

Az éberség nem lankadhat!

A rendőrség mindenkitől azt kéri, hogy ha ilyen jellegű hívást kap, bátran tegye le a telefont, és ellenőrizze, hogy a kapott információ helyes-e. Továbbá ha bárki rendőrnek adná ki magát, akkor igazolványt mindenképpen kérjünk tőle, javasolta még a nyomozó. A civil ruhás rendőrnek kötelessége magát igazolni. A valódi igazolvány egy címeres jelvényt tartalmaz, továbbá a rendőr nevét és ötjegyű azonosító számát. Ha az igazolványon azonosító nem, csak a „Police” felirat olvasható, érdemes gyanakodni – egy „Police” feliratú kártyával főleg senki ne elégedjen meg. A rendőrségi tájékoztatókat időrendbe állítva jól látszik: az éberség nem lankadhat.

A hatóságok ugyanis ez év elejére épphogy befejezték annak a 2017 óta tartó ügynek a felgöngyölítését, amelynek során 12 elkövető 251 alkalommal mintegy 60 milliót csalt ki áldozataitól, amikor két újabb férfi elkövető január 24-én egymillió forintnak megfelelő valutát csalt ki idős áldozatától, majd február 7-én egy férfi és egy nő elkövető egy idős nőtől 6 milliót zsákmányolt hasonló módon.

Bár az látható, hogy eddig jobbára Budapest és agglomerációja, valamint Győr és környéke állt az unokázós csalók érdeklődésének középpontjában, jó lenne, ha Fejér megyét eztán is elkerülnék, és itt inkább a valódi gyermekek és unokák maguk vonnák szorosabbra a kapcsolatot szüleikkel, nagyszüleikkel – már csak a védtelen idősek biztonsága érdekében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában