Nem a Pató Pálok korát éljük

2018.08.04. 07:30

Csákvár: Nemcsak megyei, hanem hazai és nemzetközi szinten kell tartani a lépést

Egy várost a benne élők tesznek sikeressé, élhetővé. Csákváron sincs ez másképp. A láthatóan új lendületet kapott város nemcsak a hazai és uniós forrásokból megvalósuló sok milliárdos beruházásoknak köszönhetően fejlődik, hanem az ott élő közszolgák, vállalkozók és polgárok optimizmusából fakadóan is.

Vörös Dóra

Illés Szabolcs a település határában

Fotó: Kőmíves András

Az elmúlt évek igazi sikertörténetként jellemezhetőek a városban. Felgyorsult a fejlődés, és ennek a tempóváltásnak a polgármester a motorja. Illés Szabolcsot négy éve választották meg a település első emberének, vele beszélgettünk arról, hol tart céljai elérésében.

A Csákvárt ismerők mindig tisztelettel beszélnek az itt élők munkájáról és gyakran említik a város jó adottságait. Földrajzi elhelyezkedése évezredek óta fontos találkozóhelyként jelöli ki a régióban, és biztonságos, nyugodt helynek számít. Hogy látja a települése pozícióit?

–Valóban, Csákvár területén közel kétezer éve római település volt, magyarok pedig a honfoglalás óta lakják. Ez komoly felelősséget jelent. A török megszállás idején néptelenedett el az akkori falu, de az iszlám pusztítást követően őseink újra építették a települést. Csákvárt mindig az itt élők kitartása és szorgalma tette naggyá, így van ez a 21. század első évtizedeiben is. Tartanunk kell a lépést, nemcsak a Fejér megyei településekkel, hanem hazai, sőt nemzetközi szinten is.

Illés Szabolcs a település határában
Fotó: Kőmíves András

A különböző forrásokból megvalósuló beruházások az egyes projektek céljain túl milyen koncepcióba illeszthetőek?

–Összességében milliárdos nagyságrendű fejlesztésekről beszélhetünk. Megújult a rendelőintézet, most kezdődik az iskola korszerűsítése, turisztikai információs központ nyílik, bővül a kerékpárút-hálózat. Utakat, parkolókat teszünk rendbe, 2,5 milliárdból a szennyvízhálózat is teljessé válik, ipari park épül, de megújul a városközpont is. Hosszan sorolhatnám a beruházásokat. Ez asok munka alapvetően három célt szolgál, egyrészt természetesen a csákvári polgárokat, hogy jó legyen itt élni, gyereket nevelni, másrészt a városban működő vállalkozásokat, hogy megfelelő infrastruktúra szolgálja őket, harmadrészt a hozzánk látogatókat, a turistákat, akik egyre nagyobb számban túráznak, kerékpároznak a Vértesben.

A városban a polgármesterré választása óta is merték önt. Az a hír járja, hogy ön is változott az elmúlt pár évben. Sokkal pörgősebb, dinamikusabb lett.

–Fejlődni, változni kell. A városnak is. Hihetetlenül sok lehetőség kínálkozott az elmúlt években és ezekkel élni kellett. Professzionális, menedzserszemléletű csapattal lehet csak azokat a milliárdos fejlesztési projekteket megvalósítani, amire szükség van a fejlődéshez. Ez a szolgálat és lehetőség engem is megváltoztatott, most nem a Pató Pálok korát éljük. Elkezdtem intenzíven sportolni, figyelek a táplálkozásra, nem követelhetek intenzív munkát, ha közben én magam eltunyulok. Egy lelassult, magára nem adó polgármester nem hiteles egy sportpályaátadón, vagy egy egészségmegőrzési program bejelentésekor sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában