Tíz éve még működött

2018.03.28. 10:30

Fejér megyében is volt ám egy sípálya!

A szomszéd megyében március végén is síelnek. Pálya nálunk is volna.

B. Kiss László

Szegedy Károly mutatta meg a lehangoló állapotokat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megye egyetlen sípályája Bodajkon található. Bár inkább múlt időben kellene beszélni a létesítményről. Népszerű volt, pedig akkor még közel sem volt annyira elterjedve a sízés. A hegyoldalban, ahol remek kilátás nyílik a településre, illetve a Vértesre, a rendszerváltás előtt létesítettek a sípályát.

A pálya nem túl hosszú, és nem is túlságosan nehéz. Arra alkalmas volt, hogy az is megízlelhesse a siklás örömét, akinek nem tellett külföldi sítáborra. A bodajki pálya a kétezres évek elején élte utolsó virágkorát. Akkor, amikor egy elhivatott székesfehérvári testnevelő, Gáncs József működtette néhány szezonon át. A tanár úr a pálya egy részét műanyaggal borította, így akkor is lehetett síelni, ha éppen nem hullott hó.

Szegedy Károly mutatta meg a lehangoló állapotokat
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A napokban felkerestük a pályát, ahol találkoztunk a felvonó egykori kezelőjével, Szegedy Károllyal is. Szomorúan mutatta, milyen lehangoló állapotok uralkodnak a hegyoldalban. A pálya területe részben az önkormányzaté, részben az erdőgazdaságé, a Vadexé. A felvonó igazság szerint a régen bezárt balinkai bányáé volt, de – úgymond – az önkormányzatra szállt. A működtetésre kiadott engedélyek egyébként lejártak – mondta el érdeklődésünkre Wurczinger Lóránt polgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy a felvonó 2006-ban működött utoljára. Akkor esett ugyanis kellő mennyiségű hó. Mindössze egy hétig üzemelt, a villanyszámla mégis 1,5 millióra rúgott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában