Parkolóház, NFC-kártya

2019.09.25. 17:30

Bevált az egyórányi ingyenes parkolás

Egy tavaly nyáron bevezetett új parkolási szisztéma számos – egyébként fizetős – helyen tesz lehetővé napi egy óra ingyenes parkolást.

Majer Tamás, Házi Péter

Szeretik a fehérvári sofőrök az NFC-kártyát Fotó: Pesti Tamás

– Az ügyfelek visszajelzései alapján elmondhatjuk, az NFC-kártyát kimondottan szeretik. Az egyórás ingyenes parkolás minden munkanapra vonatkozik, és aki rendelkezik ilyen kártyával, általában olyan parkolóhelyet keres ügyintézéséhez, ahol igénybe

tudja venni ezt a kedvezményt – mondta érdeklődésünkre Bozai István városgondnok. Adott napon több részletben is lehetősége van az ügyfeleknek felhasználni ezt az engedményt, más-más „Sárga” azaz II. számú fizető övezetben – tette hozzá a Városgondnokság első embere.

Az NFC-kártya kiváltására a Szent Vendel utca 17/A szám alatt, a parkolási csoportnál, illetve az uszoda pénztárában van lehetőség.

Szeretik a fehérvári sofőrök az NFC-kártyát
Fotó: Pesti Tamás

– A kártya kiváltásának díja 2500 forint, amelyre tetszőleges értékben tölthető fel pénz. Amennyiben úgy dönt az ügyfél, hogy minimum 10 ezer forinttal feltölti, akkor mentesül a kártya kiváltásának díjától. A kártyára feltöltött összeg korlátlan ideig felhasználható – folytatta a lapunknak adott tájékoztatást Bozai István városgondnok. – Az NFC-kártyával való parkolás a következőképpen működik: a parkolóautomatánál behelyezi a kártyát az ügyfél az erre kijelölt foglalatba, megadja a jármű rendszámát, majd kinyomtatja a parkolási emlékeztetőt. Leállításnál ugyanúgy behelyezi a kártyát, és a leállítást jelölő gombbal leállítja parkolását, ennyire egyszerű – tette hozzá.

Maga az NFC-kártya egyébként 2014 óta vásárolható.

– Eddig 5200 darabszámban sikerült értékesíteni a felhasználóink felé. A 2018- július 1-től bevezetett kedvezménnyel az adott hónapban körülbelül ötszörösére nőtt a kártyavásárlás száma. Átlagosan havonta 200 kártyát értékesítünk.

Mint megtudtuk, az autósok leginkább ügyintézéshez és vásárláshoz használják az egyórás ingyenes parkolás lehetőségét. Nem véletlen, hogy a kedvezményre jogosító fizetőövezetbe tartozik például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Mátyás király körúti irodája, illetve az Ősz utcai bankszékház. A legnépszerűbb helyek amúgy a Vasalóház, a Jávor Ottó tér, a Mátyás király körút, az Ősz utca és a József Attila utca.

Az egyórás ingyenes parkolás célja tehát, hogy a gyógyszertárba, orvoshoz, ügyintézésre érkező fehérváriak ingyen parkolhassanak. Ebben további lehetőség van, mondta lapunknak Cser-Palkovics András polgármester, aki azt is hangsúlyozta: azt viszont meg kell érteni, hogy az egész napos autótárolás nem lehet közfeladat! Amint érdeklődésünkre a polgármester kifejtette, két nagy parkolóh áz egészen biztosan épül Székesfehérváron: az egyik magánberuházásban készül a Távírda utca legelején. A jelenleg már szerkezetkész állapotú parkolóban mintegy 130 autónak lesz majd hely, s jövőre biztosan megnyílik, tehermentesítve a belváros keleti oldalát.

A belváros másik oldalán pedig a Modern Városok Program keretén belül valósul meg két ütemben a másik parkolóház: az első etapban 300-nál több parkoló épül, erre a forrás rendelkezésre áll. A tervezőt már kiválasztotta az önkormányzat, a munka ezen része hamarosan befejeződik és kezdődhet az engedélyeztetés. Székesfehérvár polgármestere bízik abban, hogy jó esetben akár 2019-ben, de 2020-ban mindenképpen elkezdődhet maga az építkezés is, s nagyjából egy év alatt elkészül az épület.

A Palotai út környékének másik nagy kérdése a Murvás parkoló. Ha ezt a tulajdonos beépíti – ami nagyon valószínűnek tűnik – akkor mindenképpen szükséges egy komoly parkolószám biztosítása tetőparkoló és mélygarázs formájában, mintegy ezer parkoló nagyságrendben. Cser-Palkovics András számításai szerint a Palotai út két ütemével együtt a maihoz képest tehát 1500 darab új parkoló jön létre a belváros nyugati oldalán.

– A sűrűn lakott városrészekben is komoly probléma a parkolás, ezért a lakókat arra kérjük, jelezzék, ha látnak olyan „senki földje” területeket, amelyek alkalmasak lehetnek ilyen célra. A bővítés azonban semmiképpen nem járhat a zöldfelület arányának csökkenésével! – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában