A szóváltás végül tettlegességig fajult

2019.07.07. 07:15

Azóta is táppénzen van a bántalmazott ellenőr

Az eset ugyan nem mai, de a hatását az­óta is érzik annak szereplői. Legalábbis a bántalmazott jegyellenőr.

Szanyi-Nagy Judit

Cél az erőszakos cselekmények visszaszorítása Fotó: Shutterstock

Még márciusban számoltunk be arról, hogy a gárdonyi vas­út­állomáson egy társaság egyik tagja bántalmazta a vonaton éppen szolgálatot teljesítő jegy­ellenőrt. Az esettel kapcsolatban ismét megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol – kérésünkre – fel­idézték a történteket, s azt is elmondták, hol tart most az ügy.

– Március 10-én reggel egy Budapestről Székesfehérvár irányába tartó, menetrend szerint közlekedő személyvonaton – a gárdonyi vasútállomáson – egy háromfős társaság egyik tagja előzetes szóváltást követően előbb leköpött, majd egy alkalommal az arcán megütött egy jegyellenőrt. A rendőrök az adatgyűjtést követően beazonosították az eset elkövetésével gyanúsítható 20 éves velencei fiatalt. Őt a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, valamint súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás az esettel kapcsolatban jelenleg is folyamatban van – válaszolt Szemerei Péter rendőr őrmester, szóvivő.

Időközben úgy értesültünk, a jegyellenőr azóta is táppénzen van – az információt a vasúttársaság megerősítette.

– Kollégánk felépülése testileg és lelkileg is jól halad, de fogászati beavatkozásokra továbbra is szüksége lesz, így a teljes rehabilitációhoz tervezett kezelések befejezéséig betegállományban marad. A vasúttársaság feljelentése alapján elrendelt nyomozás folyamatban van, az eljárás sikeres lebonyolításához a rendőrök bekérték a fedélzeti kamerarendszer felvételeit – írták válaszukban, ahogyan azt is: a MÁV-Start vezetése több alkalommal is meglátogatta munkatársát, s a társaság minden segítséget megad kollégája számára a teljes felépüléshez, a jogi és a mentális segítséget is beleértve.

Cél az erőszakos cselekmények visszaszorítása
Fotó: Shutterstock

Az erőszakos cselekmények visszaszorítása érdekében a társaság több intézkedést is tett. Megtudtuk: a jegyvizsgálók fedélzeti mobiltelefonján található S. O. S. gomb a hasonló esetekben lehetőséget ad a soron kívüli segítség kérésére, amely során a vonaton szolgálatot teljesítő másik jegyvizsgálót vagy a vagyonőrt tudja értesíteni az érintett kolléga.

A vonatkozó intézkedésekhez tartozik a vasútállomások hangos utastájékoztató rendszerében történő, naponta többszöri tájékoztatás arról, hogy a jegyvizsgálókkal szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek, a vasúttársaság a támadások esetében minden alkalommal feljelentést tesz, továbbá a vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak az ilyen esetekben. A vonatok fedélzetén az iménti tájékoztató szöveg ugyancsak rendszeresen hallható, és tájékoztató plakátok is találhatók; a készenléti rendőrség munkatársai pedig az egyes vonatokon rendszeresen látnak el járőrszolgálatot. Mindemellett a mátészalkai vonatokon már használatban vannak úgynevezett „testkamerák”; és további 103 hasonló eszköz beszerzése is folyamatban van, melyek várhatóan ősztől az ország számos vonalán biztosítják, hogy a munkavállaló – szükség esetén – felvételt tudjon készíteni az esetlegesen ellene irányuló támadásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában