Vannak finomságok, amelyeket kerülni kell

2018.12.25. 07:00

Az ünnepkor kedvencünknek is jár pár jó falat

Az ünnepi időszak kedvenceink számára is sok csodás élményt tartogathat. Feltéve, ha nem etetjük túl őket, s nem adunk nekik olyan emberi finomságokat, amelyek nekik árthatnak. Erről nem lehet eleget beszélni…

S. Töttő Rita

Az ünnepkor kedvencünknek is jár pár jó falat – de csak olyan, amitől nem lesz beteg

Fotó: shutterstock

Kedvenceink a legnagyobb leleményességgel próbálnak finom falatokhoz jutni az ünnepi időszakban – ám ez nem mindig a könyörgésen keresztül vezet eredményhez. Csak egy tavalyi saját történet: véletlenül nyitva maradt a karácsonyfához vezető szobaajtó, így a galád ebek szépen lelegelték a szaloncukrot. Nagy szerencse volt, hogy okosan csinálták – egyetlen fémkapcsot sem ettek meg, és szépen kicsomagolták a sztaniolból a csokoládét. Persze izgalomra még így is volt ok, a csokoládé ugyanis a kutyákra nézve mérgező! De ismerve ezeknek az édességeknek a kakaótartalmát, nem kellett túlaggódni – megúszták egy kis dorgálással.

De lehetett volna rosszabb is!

A csokoládé ugyanis – főleg az étcsoki –, továbbá az erős tea, illetve a kávészemek bizony idegrendszeri tüneteket okozhat kedvencünkben. Ha tudjuk, hogy valamilyen oknál fogva fogyasztott ilyet, majd azt tapasztaljuk, hogy görcsöl, koordinálatlan a mozgása, esetleg elájul, akkor nagy a baj! A tapasztalat szerint egy tízkilós kutyánál már 20 gramm étcsoki vagy egy marék kávészem is kiválthatja az előbb felsorolt tüneteket. Ezt ma már sok állattartó tudja, azt azonban kevesebben, hogy bizonyos cukorhelyettesítők is hasonló tüneteket okozhatnak: a cukormentes cukorkákból elég 10-20 gramm. De a cukor is okozhat hirtelen inzuliningadozást, ami remegést, izomgyengeséget, görcsöket, s legrosszabb esetben tudatvesztést eredményezhet.

A tea, a csoki, a spenót, valamint a szőlő is kerülendő ételek

Sokféle finom falat illatát érezheti azonban ilyenkor még a kutyánk, amelynek nem tud ellenállni – sok gazdi pedig a könyörgő pillantásoknak nem. Pedig vannak még esetek, amikor muszáj. Ilyen például a szőlő, amely nagy mennyiségben súlyos szervi károsodásokhoz vezethet. A mazsola is ide sorolandó, melynek nagyobb mennyiségű elfogyasztása súlyos vesebántalmakat okozhat, a vége pedig veseleállás is lehet. Nem éppen ünnepi esemény ez, igaz? Hogy mennyi a sok? Egy tízkilós kutya 30 gramm mazsolától vagy 200 gramm szőlőtől már rosszul lehet, ráadásul nem is feltétlenül azonnal. Ahogy dolgozik a szervezetében az anyag, elfogyasztásuk után akár 1-2 nap is eltelik, mire észreveszi a gazda, hogy roszszul van a kutyája. Ha azt látja, hogy hányás, hasmenés, hasi görcsök, fokozott vízivás, bevizelés, bizonytalan mozgás jellemzi kedvencét, akkor gyanakodjon! Az emberek számára kellemes fűszerek közül a hagyma és a fokhagyma sajnos kutyáink számára tiltott alapanyagok!

Az ünnepkor kedvencünknek is jár pár jó falat – de csak olyan, amitől nem lesz beteg
Fotó: shutterstock

Már egy fej is elegendő belőlük, hogy súlyos vörösvérsejt- károsodás alakuljon ki! Ez megnyilvánulhat levertségben vagy gyengeségben, illetve véres vizelet ürülésében is. Ez utóbbi tünet azonban nem csak a hagymától lehet – sajnos a sóska és a spenót is tartalmaz olyan anyagot – oxálsavat – amely miatt a vizeletben Ca-oxalát kristályok jelenhetnek meg. Ennek a vége pedig hólyaghurut lehet! Jól tesszük tehát, hogy ha finom falatokkal kedveskedünk kedvencünknek ünnepek idején, akkor azt tudatosan tesszük! Vagy a nekik való finomságokat adjuk nekik vagy csak olyanokat, amelyekről biztosan tudjuk, hogy nem lehet belőle bajuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!