Növekszik a lakosságszám

2019.07.05. 14:00

Anyagi szempontból sem panaszkodhat Nadap, nincs adósság

Folyamatosan zajlik a falu fejlesztése, ami az utóbbi években sem állt meg. Ennek is köszönhető, hogy a településen nincs gond a lélekszám csökkenésével, sőt inkább egyre többen költöznek a Velencei-tó szomszédságába.

Borsányi Bea

Wagner Péter több mint két évtizede áll a falu élén. Még hezitál, induljon-e az őszi választáson Fotó: Archív

Amikor arra kérem Wagner Péter polgármestert, szedjük össze ennek a ciklusnak a nagyobb fejlesztéseit, büszkén mondja, Nadap sosem volt eladósodva, ezért nem szorult semmilyen kompenzációra. Ennek is köszönhető, hogy több sikeres pályázatot tudtak benyújtani az évek folyamán. Így készült el többek között egy 40 telkes lakóterület teljes közművesítése, valamint ezért tudtak utakat, járdákat építeni, felújítani. Az egyik legnagyobb kihívás most az óvoda bővítése – ebbe beletartozik egy bölcsődei csoport létrehozása is –, amely azért vált szükségessé, mert a folyamatos beköltözéseknek köszönhetően jelentősen megnőtt az óvodáskorú gyermekek száma.

– A 2008-ban felújított és kibővített óvodánk mára szűk­ké vált. De amíg a bővítés elkészül, „150 százalékos” kihasználtság mellett, engedélyt kaptunk egy ideiglenes plusz csoportszoba kialakítására. Szerencsére a tavaly meghirdetett Magyar falu programban lesz lehetőség óvoda- és bölcsődebővítésre pályázni, és mivel Nadapnak van pénze az önrész biztosításához, illetve az esetlegesen pályázaton elnyert összeg kiegészítéséhez, ezért az intézményt biztosan tovább tudjuk fejleszteni. Ez azonban azt is jelenti, hogy más fejlesztéseket némileg háttérbe kellett és kell szorítanunk, vagyis ami halasztható, az később kerül kivitelezésre – mondta el a polgármester.

Wagner Péter több mint két évtizede áll a falu élén. Még hezitál, induljon-e az őszi választáson
Fotó: Archív

Az óvodabővítésnek „esett áldozatul” például az Akácfa sor Szabadság utcai kivezetésének aszfaltozása, ahol az útalap elkészült, de a végleges útburkolat építésére csak később kerül sor. Ugyancsak elhalasztották a Béke utca és a Rákóczi utca burkolatának helyreállítását, viszont a Haladás úti járda felújítása még az idén elkészül. Mindezek a feladatok persze már az új testületre várnak, csakúgy mint egy úgynevezett igazgatási központ kialakítása, vagy a Vörösmarty utca zsákutcából átkötő úttá történő átépítése, amellyel biztonságosabban lehetne elérni a falu felső részén lévő házakat. Oda ugyanis most csak igen meredek szakaszokon keresztül lehet eljutni, ami különösen télen okoz problémákat. 15 év után végre sikerült önkormányzati tulajdonba kapni azt a területet, ami ehhez szükséges, de az állammal történő szerződés megkötése még hónapokig eltarthat, így a probléma idén télre még biztosan nem oldódik meg.

– További problémát jelentenek azok a pályázatok, amelyeket évekkel ezelőtt adtunk be, de most kerültek elbírálásra, ám közben az árak annyira elmentek, hogy a pályázott összeg ma már nem fedezi annak a munkának a költségeit, amire azt fordítani szerettük volna. Azt szintén a következő testületnek kell eldöntenie, hogy biztosítja-e a jóval nagyobb önrészt, vagy csak „toldozgat-foldozgat” egy területen – zárta a beszélgetést Wagner Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában