Drága lehet

2018.03.12. 10:32

Ne tépjük le a hóvirágot!

A tavasz közeledtével egyre több helyen nyílik a hóvirág.

Feol.hu

Fotó: Ifj. Döme László

Bár az utóbbi években már ritkábban fordul elő, hogy a védett növényt leszedik a kirándulók, nem árt hangsúlyozni, hogy letépéséért bírságot szabhat ki a természetvédelmi hatóság.

A jó idő beköszöntével egyre több aluljáróban, tereken, piacon lehet találkozni hóvirágot árusítókkal. Bár nem mindegy, hogy az eladók honnan – magánterületről vagy természetből – szerezték be a virágot, a növény mindenféleképpen védettnek számít.

A hóvirág eszmei értéke tízezer forint tövenként, a helyszíni bírság mellett pedig közigazgatási szabálysértési eljárást is lehet kezdeményezni a gyűjtést végzőkkel szemben. Míg a helyszíni bírság tízezer forinttól indul, a közigazgatási szabálysértésnek már jóval magasabb büntetési tételei is lehetnek. Azonban az otthon, saját kertekben nevelt hóvirág továbbra is szabadon leszedhető.

Fotós: Ifj. Döme László

A növény letépése helyett mindenképpen ajánljuk felkeresni az Alcsúti Arborétumot, ahol hatalmas területen gyönyörködhetünk a tavasz hírnökeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában