Újbor ünnepe

2017.10.15. 15:00

Hálát adtak, vándordíjjal jutalmaztak az adonyi szőlőhegyen

Adony – A szőlőhegyen, a szép kis Szent Orbán kápolnánál adtak hálát a borosgazdák és a helyiek a jó szőlőtermésért, s az abból készült borért.

Bokros Judit

Az időjárás kedvezett az adonyi újbor ünnepnek és hálaadásnak, amelyet szombaton rendeztek a Szent Orbán kápolnánál.

A Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony, a helyiek, a borosgazdák ilyenkor köszönik meg azt, amiért éves első nagy ünnepükön, a májusi Szent Orbán napkor még csak könyörögnek. Vagyis, a jó szőlőtermést, amelyből jó borok készülhetnek. Králl István, a borrend nagymestere utalt rá: bőven van miért hálát adni, hiszen az idei kiemelkedően jó évjáratnak tűnik. A rövid köszöntőt imádság, majd a kápolna oldalán látható, felújított emléktábla és a kis asztalon elhelyezett gyümölcsök, az újbor megáldása követte. Ezután Galambos Dénes országgyűlési képviselő szólt az ünnepet és az adonyi borkultúrát méltatva, majd átadták a Szent Orbán vándordíjat, amelyet minden évben olyan valaki vehet át, aki a borrend nagytanácsának döntése értelmében sokat tesz a borkultúráért, képviseli a borrendet és a közösségi életből is kiveszi a részét.

Ez alkalommal Paulusz Bálint helyi borászra esett a választás, aki tíz éve foglalkozik szőlőműveléssel, borkészítéssel.

A díjátadót az újborok kóstolása, vendégfogadás követte a hangulatos pincesoron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában