két évig tartott

2019.02.22. 14:00

Projektzáró Adonyban – Véget ért a szennyvíztisztító telep bővítése és fejlesztése

A korszerű és energiatakarékos új szennyvíztisztító teljes egészében a mintegy 440 milliós támogatásból valósult meg.

Sági Zoltán

Az új tereptárgy bejárása Mályinkó József projektvezetővel

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott zárórendezvényen Mályinkó József, a kivitelező projektvezető mérnöke foglalta össze a hallgatóság előtt a megvalósult beruházással kapcsolatos főbb tudnivalókat.

Mint a szakember elmondta, szinte napra pontosan két évvel korábban indult a beruházás, amelynek célja egy olyan új szennyvíztelep létrehozása volt, amely biztonsággal határérték alatti tisztaságú vizet továbbít a befogadó Adonyi-főcsatornának.

Mint ismeretes, a korábbi szennyvíztelep határértékei nem mindig feleltek meg a befogadóra vonatkozó előírásoknak, ami több alkalommal is bírságok kiszabásához vezetett.

A konzorcium a 3960 leé (lakosegyenérték) méretű létesítmény kialakításához barnamezős beruházásként a régi telep mellett, azonos területen fogott hozzá, hogy a ténylegesen mintegy 3700 rendszerre csatlakozó lakos szennyvízfeldolgozási igényét az uniós előírásoknak megfelelően elégítse ki. Az alaprendszer, a települési hálózat rekonstrukciója volt az első számú feladat, amelynek során 41 házi bekötés kijavítása is elkészült, kizárva ezzel a talaj- és csapadékvizeket a szennyvízrendszerből. Technológiai okokból szivattyúcsere történt továbbá az egyik átemelőben, valamint informatikai, irányítástechnikai átalakítást eszközöltek a végátemelő rendszerben, amely így a jövőben energiatakarékosabban működik.

Az új tereptárgy bejárása Mályinkó József projektvezetővel
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A szennyvíztelep területén – a régi üzem megtartása mellett – új létesítményben, új, dolgozóbarát kezelőhelyiségekkel és új gépészeti egységekkel állt üzembe az új tisztító. Miután kibővítették a létesítmény területét, két 550 köbméteres tározót alakítottak ki a beérkező szennyvíz ülepítésére. Ez elé került egy előmechanikai tisztító, amely a rácsszemét, a homok és a zsír leválasztását végzi el. Az innen kikerülő szilárd hulladékot az új konténerszínben tárolják, innen szállítják tovább a külső befogadóállomásra. A már tisztított szennyvíz egy átemelő közbeiktatásával kerül végül az Adonyi-főcsatornába. A létesítmény energetikai támogatására a telep területén egy 10 kilowatt összteljesítményű napelemparkot is létrehoztak. Kialakítottak továbbá előírásos öltözőket, digitalizált diszpécserhelyiséget és látogatói mosdókat is a telep területén.

– Próbaüzemen van a rendszer, most a műszaki átadás befejeződését várjuk – mondta el lapunknak Ronyecz Péter polgármester, akitől megtudtuk: a korábbi tisztító, amely 1995-ben még az ország egyik modern rendszerének számított, mára elöregedett, nem felel meg a szigorúbb, korszerű előírásoknak. A település vezetékesvíz-ellátottsága egyébként 100%-os, míg a szennyvízelvezetés kiépítettsége 95%-os. A polgármester elárulta azt is: a beruházás – amely önerőt nem igényelt – értéke, jelentősége egyelőre még nem minden adonyi előtt világos, hiszen a víz az otthonokban éppúgy folyik le most is, mint korábban. Sokan nem értik hát, miért volt szükség az új telep megépítésére. Igaz, ami igaz: megragadható változás csupán a határértékekben és az energiafogyasztásban lesz – bár ezen utóbbi változás előbb-utóbb a település költségvetésén keresztül visszahathat majd a lakókra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában