üresen áll és nem látogatható

2020.03.21. 07:45

A Zichy-kastély sorsa egyelőre ismeretlen

Olvasóink már több alkalommal megkeresték a Hírlap szerkesztőségét panaszukkal: leírva, elmondva véleményüket a Zichy-kastély és parkja elhanyagoltságáról, pusztulásáról. Azt firtatva: vajon mi lesz, mi lehet a sorsa?

V. Varga József

Mi lesz veled, Zichy-kastély?

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mai épület elődjét 1751–1757 között Zichy János építtette barokk stílusban, ami akkor egy földszintes, L alakú kúria volt. A következő építkezés 1772–1773 között történt, az eredeti épületet beépítették a jobb oldali szárnyba. A főszárny­ra később emelet került, és elkészült az udvari lépcsőház. A jelenleg is látható klasszicista kastély 1807 körül, Pollack Mihály tervei szerint épült, a földszintes szárnyba fatornyos kápolnát építettek, védett angolkertje az 1810-es, 1820-as években készült. A második világháború alatt a kastélyt kifosztották, sokáig üresen állt. A kastélyegyüttest 1958-tól iskola és gyermekotthon céljára alakították át, majd 1998-ig a Soponyai Gyermekváros működött a falai között. Legutóbb 1984–1989 között újították fel. A kastély jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, üresen áll és nem látogatható.

Korábban úgy értesültünk: a kastély várható felújítása kapcsán annak vadásztörténeti hasznosítása is felvetődött. A faluban úgy tudják az emberek, a kastély ügye jelenleg parkolópályán áll

A Nemzeti kastélyprogram eredetileg hét Fejér megyei kastély felújítását tartalmazta. Nevezetesen: Batthyány-kastély és parkja (Bicske); Esterházy-kastély (Csákvár); Festetics-kastély (Dég); Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyegyüttes és parkja (Iszkaszentgyörgy); Cziráky-kastély (Lovasberény); Nádasdy-kastély (Nádasdladány); Zichy-­kastélyegyüttes és parkja (Soponya).

Mi lesz veled, Zichy-kastély?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az új Nemzeti kastélyprogramról és várprogramról két éve a Miniszterelnökségtől kaptunk tájékoztatást. Eszerint Fejér megyében a nemzeti program első ütemében a dégi Festetics-, a fehérvárcsurgói Károlyi- és a nádasdladányi Nádasdy-kastély, valamint a csókakői vár fejlesztése valósul meg, összesen négy és háromnegyed milliárd forint értékben. A többi kastély felújítására a második ütemben kerülhet sor.

Szücs Norbert soponyai polgármester a héten úgy nyilatkozott lapunknak: a Zichy-kastély sorsáról az önkormányzat semmilyen információval nem rendelkezik. Kerestük a nemzeti vagyonkezelő székesfehérvári irodáját, de nem vették fel a telefont. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-től pedig azt a választ kaptuk, hogy a mostani rendkívüli helyzetben nemhogy a soponyai kastély sorsáról nem tudnak érdeklődésünkre választ adni, de a nemzeti programban szereplő három kastély és egy vár felújításáról, a munkák állásáról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!