Tovább küzdenek értük

2019.09.20. 07:15

A változásokról beszéltek a Bory Jenő Általános Iskolában a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkárai

A Nemzeti Köznevelési Törvény módosításait is megvitatták a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkárai.

Bokros Judit

Szabó Zsuzsa és Palotás József a fehérvári értekezleten

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Bory Jenő Általános Iskolában került sor a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsának értekezletére. Jámbor Ferencné megyei elnök mellett a szakszervezet országos elnöke, Szabó Zsuzsa és Palotás József oktatási szakértő tájékoztatta a megjelenteket.

A köznevelési törvény kapcsán a szakértő lapunknak elmondta: az egyik, szülői kedélyeket leginkább borzoló változás a magántanulói státusz megszüntetése, s helyette az egyéni tanrend bevezetése. Utóbbi engedélyeztetése már nem iskolai szinten, hanem az Oktatási Hivatalnál, illetve annak területi szervénél történik. Ezt sokan sérelmezik, mert úgy érzik, hogy korlátozzák a választási szabadságukat. A Pedagógusok Szakszervezetének álláspontja szerint az iskola az a fórum, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre a gyerekekről. A döntések központosításával tehát nem elvi szempont miatt állnak szemben, hanem mert az a meggyőződésük, hogy a problémák megoldásának hatáskörét az iskolánál kellene tartani.

Fölmerült a pedagógushiány kérdése is.

– Ha nem is beszélünk minden esetben akut hiányról, azt azért mindenki elismeri, hogy vannak utánpótlásproblémák, s ezek a jövőben is lesznek. Tízről tizennégy órára emelték a megbízási szerződéssel adható heti óraszámot. Egyetlen ilyen megoldás azonban hosszú távon nem oldja meg a problémát, csak enyhíti – fogalmazott Palotás József, s hozzátette: a szakképzésben még izgalmasabb a tanévkezdés, mert 2020-tól új iskolaszerkezet, szakmajegyzék, új iskolatípusok bevezetésére kerül sor.

– A szakszervezetnél ennek kapcsán többször leszögeztük: aggályos a rohamtempójú bevezetés, hiszen 2012-ben és 2016-ban is volt változás. Nem gondoljuk, hogy van olyan feszítő ok, ami miatt sietni kellene az újabb módosítással.

A szakgimnázium 2016-ban indult, 2020-ban végeznek először, s akkor szeptemberben már indul a technikumi rendszer. A célunk ugyanaz az oktatásirányítással, de kicsit több egyeztetést szeretnénk.

Szabó Zsuzsától megtudtuk: legmagasabb szintű döntéshozó testületük a kongresszus, amely most vasárnap ül össze. Erre azért kerül sor, mert közel egy évig tárgyaltak a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban az EMMI-vel, hogy elérjék céljaikat (például egyértelmű béremelés, fix óraszám meghatározása). Mivel ezek végül nem valósultak meg, dönteni kell a további lépésekről, s a fehérvári értekezleten erről is egyeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában